Afbeelding

Naar elkaar omkijken in Zonnetij

Algemeen

Aarle-Rixtel -  Bewoners in wooncomplex Zonnetij in Aarle-Rixtel die gezamenlijk een kopje koffie drinken, luisteren naar muziek, een spel spelen, samen eten, of gewoon even bij elkaar zitten om de dag door te nemen. Binnenkort zal dit een dagelijkse gang van zaken zijn. Tenminste als het aan woningcorporatie woCom, zorgaanbieder Zorgboog en de gemeente Laarbeek ligt. Samen gaan ze in Zonnetij een pilot starten waar bewoners met een lichte zorgaanvraag gecombineerd worden met bewoners met een zwaardere zorgaanvraag, zodat ze samen een zinnige dagbesteding kunnen hebben.

Laarbeek is, net als de rest van Nederland, onderhevig aan vergrijzing en de gevolgen die daarbij komen kijken. Mensen blijven langer thuis wonen en dit vergt meer energie van de mensen uit het eigen netwerk die de ouderen bijstaan. Met het koppelen van inwoners met een lichte zorgaanvraag aan hen die meer zorg nodig hebben, hopen de drie betrokken partijen de gevolgen van de toenemende vergrijzing tegen te gaan. Om juist aan de ‘voorkant’ van het zorgtraject mensen aan elkaar te koppelen en ook gezamenlijk activiteiten te gaan ontplooien is het de bedoeling om aan de ‘achterkant’ van de het zorgtraject duurdere zorg te voorkomen.

Sinds enkele jaren staat Zonnetij op de grond waar jarenlang bejaardenhuis de Witte Poort stond. Nadat steeds meer ouderen thuis bleven wonen en in heel Nederland veel bejaardenhuizen verdwenen bleek er toch ook in Aarle-Rixtel behoefte aan een wooncomplex voor senioren. Zonnetij werd gebouwd, een complex met een gezamenlijke ontmoetingsruimte en in totaal 95 appartementen. Mensen kunnen er hun eigen ding doen, maar er is ook ruimte voor gezamenlijke activiteiten en daar hopen de drie initiatiefnemers nu meer gebruik van te maken. Wonen, zorg en welzijn komen zo samen onder één dak. De gemeente hoopt ook dat niet alleen de zorgprofessionals en de vrijwilligers die al actief zijn bij Zonnetij een rol gaan spelen, maar ook buurtbewoners en vrijwilligers.

Het is de bedoeling dat de pilot in juni gaat starten, maar is ook afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De pilot gaat drie jaar duren en de bijdrage van uit de gemeente Laarbeek is jaarlijks 20.000 euro. De gemeenteraad moet hier nog wel mee instemmen.