Erik van Haperen
Erik van Haperen
INGEZONDEN

Een ‘drieluik’ tijdens Coronatijd; Gezondheid, Geluk en Geld

Algemeen Coronavirus

's Morgens als ik wakker word, dan flitsen er in deze Coronaperiode allerlei gedachten door mijn hoofd. Die gaan dan razend snel. De eerste gedachte heeft toch elke keer betrekking op GEZONDHEID. Ik betrap me erop dat deze gedachte steeds bovenaan staat. Voor je gezin, familie, vrienden, collega’s, mensen in het dorp, in Nederland maar ook in Europa en de rest van de wereld. Meteen komt daar achteraan ook vaak de gedachte dat gezondheid niet vanzelfsprekend is en dat je in deze tijd geluk hebt als je gevrijwaard blijft van het virus. GELUK krijgt dan een heel andere betekenis. En als je dan door het virus wel overmeesterd wordt maar met milde klachten, en weer opknapt, dan heb je geluk dat het geen ernstigere vorm van Corona is geweest.

Verdrietig genoeg was tot nu toe dit geluk veel mensen niet gegund. Hartverscheurend om je geliefde te verliezen, maar dan ook nog eens in deze tijd, waarbij het afscheid nemen ook niet vanzelfsprekend is en met weinig aanwezige nabestaanden toegestaan is. Dat geldt voor iedere overlijden op dit moment, of dit nu ten gevolge van het Coronavirus is, of een andere reden heeft. In alle situaties is dit intens zwaar en extra emotioneel.

Geluk ja, een onmiskenbaar begrip. In het woordenboek de Dikke Van Dale wordt geluk omschreven als: Gunstige loop van omstandigheden; voorspoed. In deze Coronatijd dus heel breed van toepassing. Want geluk heb je ook als je aan de goede kant zit qua werk. Er zijn op dit moment zoveel sectoren getroffen door het Coronavirus. Echt ongekend! Horeca, kappers, pedicuren, evenementen organisaties, taxibedrijven en nog veel meer. Direct of indirect. Als je buiten al deze beroepen valt en nog wel een gegarandeerd inkomen hebt, dan heb je geluk. En daarmee kunnen we een link leggen naar GELD, en tevens ook geluk, ofwel gunstige omstandigheden en voorspoed. Want het gezegde “Geld maakt niet gelukkig” krijgt een andere betekenis als daardoor het zicht op voorspoed en die gunstige omstandigheden ontbreekt. Daarom is het goed dat onze regering een miljarden vangnet heeft uitgeworpen over onze samenleving waarbij ik toewens dat iedereen, die geen of heel weinig inkomen heeft ten gevolge van de Coronamaatregelen, ook financieel gezond kan blijven.

Gezondheid, geluk en geld zijn als een ‘drieluik’ onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Gezondheid staat daarbij wel ruimschoots bovenaan, en dat verklaart waarschijnlijk deze gedachte die iedere ochtend bij mij als eerste opkomt. Gezondheid is, als het erop aankomt, niet met geld te koop maar een kwestie van geluk.

Gezondheid dat wens ik iedereen toe, in combinatie met alle geluk van de wereld en voorspoed op ieders omstandigheden. Tevens ook grote waardering voor de velen die hun steentje bijdragen aan gezondheid en geluk van anderen. Deze waardering laat zich echter niet altijd in geld uitdrukken. Afgelopen Koningsdag had het daarom een ware miljoenen Lintjesregen mogen zijn!

Erik van Haperen