Bij het voormalige wokrestaurant in Mariahout werd in februari 2018 een hennepkwekerij ontmanteld.
Bij het voormalige wokrestaurant in Mariahout werd in februari 2018 een hennepkwekerij ontmanteld. Foto: www.112nieuwsonline.nl

Geen appartementencomplex in voormalig Wokrestaurant Mariahout

Algemeen

Mariahout - Een verzoek om van het voormalige wokrestaurant in Mariahout een appartementencomplex te maken heeft een ‘nee’ gekregen van de gemeente Laarbeek. Bij het betreffende pand geldt een milieutechnische belemmering. Binnen een straal van 100 meter van het voormalige restaurant zit namelijk een melkveebedrijf. Het pand valt binnen de geurcirkel, hierdoor is nieuwbouw of functieverandering niet mogelijk, zo geeft het college van burgemeester en wethouders aan.

Het pand aan de Mariastraat, in het hartje van Mariahout, staat leeg sinds er twee jaar geleden in februari 2018 een hennepplantage werd ontdekt op de bovenverdieping. Er werden ongeveer 1500 hennepplanten aangetroffen. De burgemeester sloot het pand eerst voor zes maanden en daarna werd het alleen nog anti-kraak bewoond om vandalisme tegen te gaan. Eigenaar Bavaria is sindsdien aan het kijken geweest wat er met het voormalige restaurant zou kunnen gebeuren.

bestaande geurcirkel
Miba bouwmanagement uit Asten meldde zich bij de brouwer met de plannen voor een appartementencomplex en legde dit principeverzoek ook voor aan de gemeente. De bedoeling was om het voormalige wokrestaurant zodanig te verbouwen dat er 29 huurappartementen zouden komen voor 1-2 persoonshuishoudens, met een maandelijkse huur tussen de 775 en 850 euro.
De gemeente staat dit dus niet toe. Los van de inhoudelijke beoordeling van het plan valt het pand dus binnen de bestaande geurcirkel van het melkveebedrijf waardoor nieuwbouw en/of functieverandering niet mogelijk is. In 2012 is dit nieuwe geurbeleid vastgesteld, laat een woordvoerder van de gemeente weten en daarin is de geurcirkel van 100 meter vastgesteld.