Afbeelding

Column: 'Lieve Co' (3)

Algemeen Coronavirus

Soms moeilijk te begrijpen Co, dat jij zulke bijzondere veranderingen teweeg kan brengen in de wereld! Je behoort tot de groep “niet gekarakteriseerde menselijke ademhalingsvirussen”, maar als je het sec bekijkt; ‘De uitdrukking geen karakter hebben wil zeggen dat iets of iemand geen eigen wil heeft of deze niet doorzet’….

Dus heb jij dan wel karakter Co? Of word ik nou gek?

Na tweeënhalve week vakantie, is het dan eindelijk morgen weer zover! De “vrijheid” is voorbij en gaat weer plaatsmaken voor de online lessen. Ik ben dan ook erg benieuwd wat mijn puppy’s, want zo noem ik onze eerstejaars Maatschappelijk Zorg studenten van het SUMMA-college in Eindhoven, allemaal te vertellen hebben…

Normaal stel ik in de klas, de eerste ochtend na een weekend of vakantie, de vraag; “En wat hebben jullie allemaal gedaan”? Vertel eens... Maar ik moet jullie eerlijk bekennen, dat ik die vraag dus even echt niet ga stellen, omdat ik vrees voor de zuchtende en kreunende antwoorden. En ergens snap ik ‘ze’ volkomen! Als je lente en je zomer, normaal gesproken, gevuld zijn om van het ene festival naar het andere te struinen, dan kom je dus nu van een “koude kermis” thuis..En zelfs díé is er niet dit jaar!

Ik bedenk mij nu wel ineens, dat zo’n mondkapje op de kermis best praktisch is…

Het is bij mij nogal normaal, als ik dan de stap heb genomen om bijvoorbeeld in de “octopus” te gaan, dat er dan altijd een dikke vlieg zijn weg vindt in mijn menselijke ademhaling!! En ik de rest van de rit, want dat gebeurt meestal in het begin, als dat ding nog moet gaan opstijgen en draaien, een poging waag om die vlieg mijn strot uit te laten komen…

Er zitten meerdere voordelen aan die mondkapjes Co, wist je dat?

Als je nu samen, uit hetzelfde gezin weliswaar, duh…, op een scooter zit (zonder helm) en je rijdt langs het kanaal of überhaupt ergens en de rijder bukt, vliegt er nu nog een zwerm mugjes in je mond als je achterop zit! En vooral als je lipgloss op hebt, dan blijven die ongedierte ook nog gewoon op je lippen plakken!!! Dat is verleden tijd met zo’n kapje Co.

En wat denk je van knoflook gegeten en een gesprek beginnen? Soms als je na een avondje flink stappen belandt bij de ‘shoarmaboer’, en de dag daarna, zelfs op anderhalve meter, geen fatsoenlijk gesprek kan beginnen, omdat de lucht, vooral het “karakter” heeft van een complete knoflookstreng, is zo’n mondkapje, een perfecte oplossing, toch Co?

Gapen in een gesprek met iemand, waar je moe van wordt! Da ziede ni! Anoniem meezingen in een volle Jumbo met de muziek die daar afgespeeld wordt, als je zo vals zingt, als ik weet niet wat…Da ziede ni! Als je een kunstgebit hebt en die is ter restauratie bij de tandarts, dus die ben je één dag kwijt, dus tandeloos….! Da ziede ni! Als je die mondkapjes uit zou wassen he, op 40 graden zouden die gaan krimpen? Want dan kriede flaporen namelijk. Dan trekken die elastiekjes zo hard aan oew oren…

Of verdwijnen die, net als alle sokken hier in huis, ook plots ineens? 

Ik heb vaak het idee, dat de wasmachine, stiekem elke was, één sok achterhoudt en geniet van mijn; “Huh gezicht”… Zou hij dat dan ook doen met die mondkapjes? Of van elk mondkapje, een elastiekje eraf wassen, zodat je er eigenlijk niets meer aan hebt?

Tijd voor werk morgen, mijn gedachten maken overuren!

De twee pubers, die hebben vandaag nog vrij van school…Ze liggen nog in bed, “as usual”…Maar morgen trommel ik ze uit bed en sta met een lach in hun deuropening! “Bloed geïrriteerd” zijn ze dan, om mijn ‘smile’ te zien.

Zal maar een mondkapje opzetten Co, dan zien ze het niet………

Liefs,

Juf Tos.