COLUMN

Dodenherdenking

Algemeen

Als krant zijn wij bij veel nieuwsgebeurtenissen om verslaglegging te doen. Het is heel vreemd dat dit nu al bijna 2 maanden nagenoeg stilligt. Normaal gaan we wekelijks zo’n 10 keer op pad en hebben we een strakke planning. In deze coronatijd kunnen we nauwelijks een planning maken en houden we onze redacteuren en fotografen zoveel mogelijk binnen. Vanuit ons kantoor pakken we zoveel mogelijk redactionele verhalen op en proberen we toch iedere week een boeiende krant te maken.

De dodenherdenking maandagavond is hét voorbeeld waarbij we ons realiseren dat er iets heel vreemds aan de hand is op deze aardbol. Waar normaliter vele mensen zich bij het herdenkingsmonument verzamelen naast het gemeentehuis, is het nu letterlijk stil. In een heel kleine samenstelling vindt de dodenherdenking in Laarbeek plaats. Een bijzonder gezicht.

Dat geldt ook voor lintjesregen. Elk jaar gaat een uitgedost college op pad om een aantal inwoners koninklijk te onderscheiden. Wij mogen daar dan als pers bij zijn, wat altijd een bijzonder leuk uitstapje is. Dit jaar moesten we het doen met de foto’s die we toegestuurd kregen hiervan. Een aparte situatie. Eén van onze redacteuren, Ans van de Kerkhof, ontving ook een lintje. Wij gingen ’s middags – natuurlijk op gepaste afstand – even een bloemetje brengen. Een rare gewaarwording. Geen bezoek, geen feest. En dat terwijl je zo’n onderscheiding ontvangt, die eenieder die hem kreeg meer dan verdiend heeft. Hopelijk komt er voor deze mensen op een later moment nog een gepast moment om hier toch even feestelijk samen bij stil te kunnen staan.

Hoewel het aantal besmettingen terugloopt, zijn we er nog lang niet. Vorige week werd duidelijk dat in Laarbeek de afgelopen weken het sterftecijfer tot 4 keer hoger ligt dan normaal. Dat is schrikbarend. Wij merken het ook in het aantal overlijdensadvertenties. Zoveel families worden zo hard geraakt nu. Het blijft een onbegrijpelijke situatie. Gelukkig komt er wat ruimte voor kinderen en gaan sportclubs langzaam weer open. Maandag start het basisonderwijs en de kinderopvang weer op en komt er weer een beetje leven in de brouwerij. Maar of we daar blij mee moeten zijn, blijft gissen. Enerzijds zijn mensen weer blij dat ze weer wat bewegingsvrijheid hebben, maar anderzijds moeten we dit virus zo snel mogelijk de kop indrukken en dus zo voorzichtig mogelijk zijn.

Wij blijven ons best doen om alle inwoners zo goed mogelijk van nieuws te voorzien en hopen met heel ons hart dat zoveel mogelijk mensen gezond blijven en dat we snel en goed weer ons dagelijks leven kunnen gaan oppakken. Hou je taai allemaal.