Afbeelding

“Al 35 jaar zorgt Jan van de Boogaard voor de diertjes”

Algemeen

Tekst: Marieke Bloemberg

Aarle-Rixtel - Wie kent hem eigenlijk niet in Aarle-Rixtel? Al 35 jaar zorgt Jan van de Bogaard, beter bekend als Jan van de diertjes, met veel liefde en plezier voor de dieren van het Hertenkamp aan de Molenstraat in Aarle-Rixtel. Dé reden voor om Jan eens in het zonnetje te zetten.

Jan is een geboren en getogen Aarlenaar. Hij groeide op in een liefdevol gezin met zijn moeder en zes broers en zussen. Zijn vader overleed al op jonge leeftijd, Jan was pas 14 dagen oud. Net voor hij op zijn 18e in dienst ging, leerde hij Tiny kennen. Ofja eigenlijk kende hij haar al van gezicht. Ze werkten in die tijd allebei bij de Vlisco in Helmond. Ze kregen verkering en na zes jaar trouwden ze. Samen kregen ze drie zoons en een dochter.

Het hertenkamp
Toen zijn zwager Jan Pennings ziek werd, heeft Jan de zorg voor de dieren overgenomen. "Ik heb tegen hem gezegd dat ik dat graag wilde doen tot hij weer beter was en dat hij het dan weer zou overnemen. De dag dat ik officieel begon bij het Hertenkamp was de dag dat hij overleed, 5 mei 1985."

In die tijd werkte hij bij de gemeente in de plantsoenen. Hij kreeg toestemming om eerder te stoppen met werken om te dieren te voederen. Inmiddels is Jan al 23 jaar met pensioen en sindsdien gaat hij elke ochtend om 08.00 uur naar de supermarkt om voer op te halen. "Dan krijg ik brood, fruit en groente mee die niet meer verkocht kunnen worden."

In het hertenkamp zijn verschillende dieren zoals herten, schapen en lammetjes, geiten, kippen en ganzen. "Als ik dan ‘s ochtend aan kom met de auto, staan de dieren meestal achteraan in de wei. Dan roep ik: Kom maar! En dan komen ze allemaal aangelopen. Prachtig om te zien!" Het is dé hobby van Jan.

Liefde van zijn leven
Samen met Tiny fietste hij graag. Één zomer fietsten ze 4000 km door Brabant en Limburg. Ook wandelden ze graag en gingen ze altijd samen naar feestjes. Nóg een liefde van Jan is Helmond Sport. Al 22 jaar heeft hij een seizoenkaart en gaat hij samen met een vriend naar wedstrijden.

Maar afgelopen januari overleed zijn geliefde Tiny na een ziekte van twee jaar. "In die 58 jaar dat we samen waren, hebben we altijd alles samen gedaan. Gelukkig heb ik nu veel steun van mijn kinderen en kleinkinderen. Ze wonen allemaal in Aarle Rixtel en komen mij nog elke dag helpen. Zo kook ik samen met mijn zoons en helpt mijn dochter in het huishouden. Ook vrienden staan voor mij klaar. Het hoeft allemaal niet, maar bied mij wel veel steun."

Ook het werk op de hertenkamp biedt veel troost. Het zorgt ervoor dat Jan zijn gedachten kan verzetten. Drie keer per dag is hij er om de dieren te verzorgen. "Ook nu in deze corona tijd is het fijn om dit werk te doen. Zo heb ik toch nog wat aanspraak van volwassenen en kinderen die naar de diertjes komen kijken."