Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Laarbeekse horeca klaar voor heropening

Zakelijk Coronavirus

Laarbeek - Sinds 15 maart is de horeca in Nederland gesloten. Veel restaurants zijn overgegaan op een afhaal-/bezorgingssysteem. MooiLaarbeek ging in gesprek met een aantal Laarbeekse horecalocaties over hoe het bij hen achter de schermen gaat.

"Het kwam rauw op ons dak maar we hebben het meteen geaccepteerd. Uiteindelijk zijn we blij dat de overbelasting tot nu toe voorkomen is kunnen worden", vertelt Rita Vogels, uitbater van Landgoed D'n Heikant. Dat bevestigt ook Bram van Duijnhoven, eigenaar van Restaurant Puur: "Het is niet meer zoals het geweest is, maar we doen ons best en komen rond van het afhalen en bezorgen." Ook Jelle de Jongh (Grandcafé Stout), Christa Migchels (Herberg de Brabantse Kluis) en Anja Aarts (Bavaria Brouwerijcafé) geven aan dat de crisis 'een enorme klap' is.

Zorgen
Rita maakt zich zorgen: "Het noodplan van de overheid duurt te lang, we willen mensen in dienst gewoon kunnen doorbetalen. Alleen de steun van de overheid is niet voldoende. Alle evenementen met meer dan veertig aanwezigen zijn al voor het hele jaar afgelast. Het is net alsof ik een nieuwe agenda heb gekocht, hij is nog helemaal leeg." De sluiting valt in het voorjaar, net als het hoogseizoen van de horeca begint. Christa: "Onze take-away is erg leuk om te doen en iedereen is er fanatiek mee bezig, maar het staat niet in verhouding tot alles wat we anders aan hadden kunnen bieden."

Ook positief nieuws
Deze periode biedt ook kansen, volgens de ondernemers. Zo is Bavaria Brouwerijcafé bezig met het upgraden van hun huidige arrangementen, het implementeren van een nieuw 'picknickarrangement' en het creëren en testen van nieuwe spellen. Ook maken ze bierpakketten op maat. Bij Landgoed D'n Heikant wordt nu groot onderhoud gedaan, wat eigenlijk over een aantal maanden gefaseerd zou gebeuren. “Omdat ons bedrijf noodgedwongen dicht is, is er een mogelijkheid om onderhoud te plegen wat normaliter niet makkelijk te doen is”, aldus Rita. Bram heeft Restaurant Puur aangesloten bij Thuisbezorgd.nl. Ook bij Grandcafé Stout en Herberg de Brabantse kluis wordt flink onderhoud gedaan. Daarnaast worden (take-away)systemen en concepten ontwikkeld, zoals het 'Makkelijk Maaltje-concept’ van Grandcafé Stout en de QR-bestelling van de Brabantse Kluis.

Plannen
De restaurants zijn allemaal al plannen aan het maken voor heropening, wanneer ze daar toestemming voor krijgen van de overheid. Christa bevestigt: "We wachten op versoepeling van de maatregelen. Zodra het verantwoord is om open te kunnen, zijn wij klaar voor de 1,5 meter samenleving."