Afbeelding

Column: 'Lieve Co' (4)

Algemeen Coronavirus

‘Tijdens de persconferentie komen woorden voorbij die je tot voor kort niet dagelijks hoorde: quarantaine, coronavirus, hamsteren. En de namen van ministers natuurlijk. Aan de hand van de concepttekst, kan zij (die ’hamstervrouw’) zulke woorden opzoeken in het gebarenwoordenboek’. 

Heb jij dat ook, dat als onze Minister staat uit te leggen wat er allemaal gaat gebeuren, dat de focus alleen maar op die mevrouw gericht is? Ik wel hoor Co, ik kijk enkel naar haar bewegingen en vraag mij dan weleens af, of het allemaal klopt wat zij uitbeeld? Zelfs in het gebarenwoordenboek, Co, zorg jij voor 'vernieuwing'... Al vraag ik mij wel af, waarom er niet gewoon ondertiteling onder staat, want dat was toch makkelijker geweest? Of ligt dat nou aan mij?

De eerste serieuze schoolweek is weer begonnen! De lessen zijn maandagochtend weer gestart en de studenten zijn uitgebreid besproken vanmorgen, in onze online vergadering. Dat weten ze, die studenten, echt Co! Dan zitten ze je soms zo aan te staren met de vraag; “Jij weet wat er over mij gezeeeegd is…." En ik denk dan; “En jij nog lekker nieeee…!”

Het ‘hoe was je weekend’ verhaal, is in ieder veel korter als dat ik gewend ben. En dat geeft soms een vervelend gevoel Co, tenminste dat vind ik als docent en mentor. Het is af en toe zo lekker om het even te hebben over de ‘lalala’ en de ‘blablabla’. En dan daarna over te stappen op het 'echte werk'. Gisteren ging het over reflecteren! En waarom het zo belangrijk is om als aanstormend persoonlijk begeleider en uiteraard als mens, eens de 'hand in eigen boezem' te steken en van dichtbij, stapsgewijs te analyseren, hoe dat jij gehandeld hebt in een situatie. Zo ontwikkel je namelijk je bewustzijn. 5% van het gedrag van de mens is zichtbaar en 95% is onzichtbaar. Net als jij eigenlijk Co. 5% is voor ons zichtbaar en 95%, van jou, weten we eigenlijk nog geen bal van af en gissen we zomaar wat. Om jou aan te pakken en te veranderen, zullen we naar die 95% moeten kijken.

Mmmmm Co, bedenk mij nu ineens dat het een goed voorbeeld geweest zou zijn voor in mijn les…

De studenten zijn stil, Co. 

De ene zit in een 'fluffy' badjas, terwijl de ander bij de bushalte inlogt, omdat het tandarts bezoek uitliep. Snaaaaap ik, met weken niet naar de tandarts mogen.

Sommige hebben nog zo’n ‘plaatjesbeugelgeval’, zo’n ‘ijzerfabriek’, die konden natuurlijk ook niet naar de ortho? Oh, dat lijkt mij vervelend, als er een haakje loszit en tegen je wang aan zit te porren. Gatver Co, jij hebt ervoor gezorgd dat aan alle positieve dingen in het leven, nu ook een negatieve kant zit.

Wij als docenten brainstormen samen veel, over hoe het er na 1 september 2020 mogelijk uit gaat zien op school. Krijgen we van die Ikea looppaden? Kunnen we nog ooit een steunende arm om een student heen slaan, als deze even in een schooldip zit of tegen de muren omhoogloopt? Komt nog ooit de samenhorigheid en gezelligheid terug in de aula? Kunnen we nog ooit met studenten leuke activiteiten gaan doen in zorgcentrums en ouderen of gehandicapten verrassen? Of samen met ze dansen? 

Er komen in het gebarenwoordenboek, woorden bij.

Maar op scholen valt er veel af.

Door jou, Co…

Liefs,
Juf Tos.