Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Een laatste indrukwekkende tocht voor Diny Verhoeven

Algemeen Foto en Video

Foto's: Joost Duppen

Lieshout - De schrijfgroep van KBO-Lieshout gaat haar vijfde jaar in. De samenstelling varieert en telt tussen de 8 en 10 leden. De eerste 2 jaren was de groep vooral bezig met creatief leren schrijven. Er werden schrijvers uitgenodigd en aandacht besteed aan stijlen, soorten verhalen en grammatica. Uiteindelijk kwam men uit op het maandelijks schrijven van twee verhalen aan de hand van opdrachten voorgesteld door leden. Het werd een hechte groep waar plaats is voor eigen ervaringen en zeker ook voor gevoel en emoties. En behalve schrijven naar elkaar luisteren en lachen.

Na ruim een jaar bracht een van de leden haar schoonzus Diny mee en snel werd ze een van de vaste leden. ”Ik kijk wel wat ik kan en of ik het leuk vind", was haar motto. Ze groeide snel en ontwikkelde een eigen stijl die gekenmerkt werd door gevoeligheid en directheid. Ze vond altijd de juiste woorden voor de situaties die ze beschreef. Een van de opdrachten waarover zij schreef luidde: “De hoofdprijs van de postcodeloterij is in Mariahout gevallen, wat doe je met de zeven miljoen?” Diny wist er wel raad mee. Ze richtte met het geld een wielerteam op voor kansloze jongeren. Jongens en meisjes. Een belangrijk onderdeel was de begeleiding door professionals en uiteindelijk het vinden van een passende plaats in de maatschappij. Haar keuze zegt twee dingen over Diny. Ze had een warm gevoel voor jongeren en had samen met haar man fietsen als hobby.

24 januari 2019 kwam haar schoonzus Annegeert met een opdracht die veel denkwerk van de schrijvers vroeg. “Wie of wat wil je horen op je uitvaart?” Als inmiddels creatieve schrijvers werd dit gevoelige onderwerp beschreven. Ook Diny schreef zo een verhaal met de opmerking dat als het ooit zover kwam haar schoonzus een verhaal voor zou lezen.

Rond dat tijdstip werd er gewerkt aan interviews voor het tweede boekje van de schrijfgroef; 'Op de koop toe', dat einde maart klaar moest zijn. Diny legde een aantal gesprekken vast in goede makkelijk leesbare teksten. Begin maart meldde corona zich, maar Diny had andere klachten en het was moeilijk de juiste diagnose te stellen. Het boekje was op tijd klaar en de inmiddels bekende Abbey-Road –Dorpsstraat foto was de afsluiting van dit project. De ondernemersvereniging LIMO zal het tijdstip van de presentatie vaststellen.

Daarna werden de onderlinge contacten minder door de beperkingen die aan de wereld opgelegd werden. Leden van de schrijfgroep 'hoorden' digitaal dat het minder ging met Diny en dat ze overgeplaatst werd naar het AZM in Maastricht. Hun onrust werd op een verschrikkelijke wijze werkelijkheid. “Diny is overleden”, luidde het bericht. De groep is ontdaan en verliest een van de talentvolle schrijfsters van de groep.                                        

Het verhaal is nog niet ten einde. Haar man Ad heeft haar samen met vrienden, met een aanhanger achter zijn fiets, naar het uitvaartcentrum gebracht. Haar laatste indrukwekkende tocht. Wie had kunnen denken dat de in 2019 gemaakte afspraak zo snel uitgevoerd moest worden. Haar dappere schoonzus Annegeert heeft het verhaal van Diny van 24 januari 2019 voorgelezen op de besloten afscheidsdienst op 11 mei j.l. Bedankt! Het zal iedereen die het leest of hoort lang bijblijven. Onvoorstelbaar.

De Schrijfgroep wenst iedereen die Diny een warm hart toedraagt veel sterkte.

Namens de Schrijfgroep KBO Lieshout,
Henk van der Zanden
                                                                                                        

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding