Archieffoto
Archieffoto Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk

De Heindert en Brukelum worden één, en krijgen een nieuwe naam

Onderwijs

Aarle-Rixtel - Vanaf 1 augustus vormen basisscholen De Heindert en Brukelum in Aarle-Rixtel één school. Wat de naam van de nieuwe school gaat worden, zal binnen enkele weken duidelijk zijn. De leerlingen zullen les gaan krijgen op de nieuwbouwlocatie (sinds 2016) van De Heindert aan de Schoolstraat.

“Over drie jaar zitten alle leerlingen op dezelfde locatie”, vertelt directrice Barbara Hoens. “Nu is deze nog te groot om alle leerlingen een plek te geven.” Vanaf het komende schooljaar zullen de groepen 1 tot en met 5 van Brukelum naar De Heindert verhuizen zodat daar ongeveer 180 kinderen les krijgen. Groepen 6,7 en 8 blijven tot het einde van hun basisschooltijd op hun ‘oude’ school aan de Broekelingstraat.
Met het samengaan van De Heindert en Brukelum én de nieuwe naam voor de fusieschool komt er na de zomer een einde aan een periode van 59 jaar basisonderwijs in Aarle-Rixtel. In 1961 opende De Heindert de deuren voor de kinderen in Aarle-Rixtel. De school groeide uit zijn voegen en in 1979 werd daarom besloten dat er nog een school bij moest komen in Aarle-Rixtel: Brukelum. Die school vierde vorig jaar het 40-jarige jubileum.

De laatste jaren zijn er steeds minder schoolgaande kinderen bijgekomen in Aarle-Rixtel. Een gevolg van vergrijzing en ook van het feit dat er veel minder nieuwe huizen gebouwd worden in het dorp waardoor jongeren (noodgedwongen) elders gaan wonen. “Gemiddeld komen er zo’n 40 kinderen per jaar die aan de basisschol beginnen. En dat wordt dan verdeeld over drie scholen (naast De Heindert en Brukelum ook openbare basisschool De Driehoek, red.). De klassen werden gewoon kleiner”, aldus Hoens.

Twee jaar terug werd er al gesproken over een fusie, maar de medezeggenschapsraad van de Brukelum hield het toen tegen. Het proces verliep te snel, vonden zij. “Nu hebben we vanaf het begin iedereen meegenomen in de gesprekken en ook telkens alle betrokkenen op de hoogte gehouden. Net voor de vakantie hebben de MR’s van beide scholen met de fusie ingestemd”, vertelt Hoens die ook de eerste directeur zal worden van de nieuwe school.

Hoe die gaat heten, dat zal binnen twee weken bekend worden. Ouders en leerlingen mogen daar ook over mee denken. “De kinderen hebben we geïnformeerd en zij vinden het leuk om een nieuwe naam te bedenken. Woensdag komen we als team bij elkaar en zullen dan uit alle namen een Top 4 maken. Daarna mag iedereen, leraren, ouders en kinderen een stem uitbrengen en weten we de naam van de nieuwe school.”
Hoens merkt dat nu bekend is dat de fusie doorgaat, het enthousiasme toeneemt. “Aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar lopen op en ouders zijn blij dat de keuze gemaakt is. Dit schooljaar gaan we aandacht schenken aan het afscheid van de twee scholen. En op de eerste dag van het nieuwe schooljaar is er natuurlijk een feest op de nieuwe school.”

Wat er over drie jaar, als de laatste groep kinderen afscheid neemt van de Brukelum, met het gebouw en de grond aan de Broekelingstraat gaat gebeuren, is nog onbekend. Woningbouw, waarin Aarle-Rixtel een grote behoefte is, lijkt een optie. De gemeente, eigenaar van het gebouw en de grond, wil zover nog niet vooruitkijken. ,,We voeren eerst de al bekende plannen in Aarle-Rixtel uit. Ondertussen doen we onderzoek naar de (woon)behoefte om een passende invulling te kunnen realiseren”, laat wethouder Tonny Meulensteen weten.