Afbeelding
Foto: Martin Prick

Piet en Toos Manders-Nooijen 50 jaar getrouwd

Algemeen

Tekst: Martin Prick

Aarle-Rixtel - Piet en Toos (allebei nu 73 jaar) worden geboren in Aarle-Rixtel op de Heikant en op de Opstal. Kermissen zijn in die tijd dé plaatsen waar je andere jongeren tegen komt. Er kan gedanst worden en kennisgemaakt met ‘buitendorpsen’. Groepen jongens en meisjes fietsen in het weekend soms diverse kermissen af.

“Toos fietste wel veel met haar vriendin Nelly, mijn zus”, vult Piet aan, “Wij jongens gingen alleen dichtbij naar de kermis. Verder weg was veel te lang fietsen!” Toos vertelt dat er op de kermis in Brouwhuis eens een keer niets te beleven was en ze daarom maar naar Nijnsel zijn gefietst. "Toen was het te laat om nog iets te ondernemen, want om half elf moesten we weer thuis zijn”. Zodoende kwamen de twee regelmatig bij elkaar over de vloer. Er werd gedanst bij het Patronaat in Aarle-Rixtel en bij Jan Lammers (De Koppelen) in Beek. “Van het één komt het ander”, vult Piet aan. Na 5 jaar (!) verkering trouwen Toos en Piet op 22 mei 1970, allebei 23 jaar oud.

De Hei
Piet is opgegroeid bij de familie Leenders, een tante en oom van hem. “Het ouderlijk huis aan de Heikant in Aarle-Rixtel werd verbouwd en mijn tante en oom waren kinderloos. Zodoende ben ik tijdelijk naar de Hei gegaan in Donk. Omdat het na de verbouwing nog erg druk bleef in Aarle-Rixtel ben ik op de Donk blijven wonen. Natuurlijk daarna opgegroeid op hun boerderij. Die heb ik overgenomen en daar heb ik na mijn trouwen met Toos steeds gewoond”, vertelt Piet. De verstandhouding tussen de familie Manders en Leenders is altijd goed geweest en gebleven. Piet en Toos hebben fokzeugen en melkkoeien. Ze krijgen drie kinderen, Peter, Danielle en Jolanda. Inmiddels zijn er ook 6 kleinkinderen en een 7de op komst. De hei is een fijne buurt. Iedereen kent elkaar en helpt waar nodig. Als de ‘ouders’ van Piet, Karel en Hanneke Leenders hulpbehoevend worden, komt er een bungalow naast de boerderij, waarin zij nog 20 jaar hebben gewoond. Dat ook de kinderen het naar hun zin hebben op de hei, blijkt uit het feit, dat Danielle na even elders gewoond te hebben, toch weer terug is gekeerd naar de hei. Jolanda woont ook niet ver uit de buurt, in Breugel.

Gezellig
Toos en Piet hebben drie jaar geleden besloten om het huis van zoon Peter te ruilen voor de boerderij. Zodoende wonen ze nu aan de Nachtegaallaan, waar ze het prima naar hun zin hebben. “Een mooi vrij uitzicht, erg rustig en midden in het groen, wat wil je nog meer”, legt Toos uit. Graag gaan ze er samen op uit met de -elektrische- fiets. Nu niet meer naar de kermis, maar ze maken tochten door de omgeving. Piet helpt mee om het kerkhof in Donk te onderhouden. Op de Hei heeft Piet nog een groentetuin voor het hele gezin. Daarnaast houdt hij sinds kort kanaries in een grote kooi achter het huis. “We hebben hem zo neergezet, dat we hem van binnen uit kunnen zien!” Toos zingt graag bij het Leonardus-dameskoor. Ze mist in deze coronatijd de gezelligheid van de repetities. Op de zondagavond staat de kaartavond met Jan, Cisca en Rieky gepland. De favoriete vakantiebestemming van de twee is het eiland Texel. “Maar dat zal er dit jaar wel niet van komen” .

Feest
Het geheim van een goed huwelijk bestaat volgens Piet en Toos uit twee belangrijke regels. Tussen elkaar is dat vooral een goed evenwicht van geven en nemen. Als het gaat om de verstandhouding met de kinderen is de belangrijkste stelregel je niet te bemoeien met de opvoeding.

In deze coronatijd wordt er geen feest gehouden. “De kaarten voor een groots feest op 22 mei waren al bijna op de post gegaan...”, zegt Toos.

DeMooiLaarbeekKrant wenst Toos en Piet een hele fijne dag toe en samen nog veel gelukkige jaren.

Afbeelding