Afbeelding
Foto: Joost Duppen
VIDEO

Einde van een tijdperk; Tiny Donkers (89) legt zijn schaar neer

Video

Beek en Donk - Oud-politieagent Peter van Ham laat op de eerste dag, dat de kappers weer open mogen, aan DeMooiLaarbeekKrant weten dat hij ook weer naar de kapper gaat, maar wel voor de laatste keer! Het blijkt, dat Martien (Tiny) Donkers na 75 jaar in het kappersvak gezeten te hebben, hem als laatste klant gaat knippen.

Haar snijden
Op zaterdag 16 mei is het dan zover. Voor de allerlaatste keer gaat Tiny aan de slag om één van zijn vaste klanten van een toonbare haardos te voorzien. Kapper Donkers is met zijn (bijna) 90 jaren waarschijnlijk de oudste, zo niet één van de oudste kappers die nog dagelijks knipt. Dat ‘knippen’ klopt eigenlijk niet, want Tiny is een kapper, die het haar niet knipt maar snijdt met een scheermes. Misschien spreken ze daarom in Duitsland wel over 'Haare schneiden' in plaats van knippen! Heel duidelijk legt de kapper uit, dat als je de haren snijdt, deze veel beter in elkaar vallen dan dat je ze knipt. Je krijgt een egaler oppervlak, waardoor het haar veel beter dekt. Hoe vreemd ook, Tiny vergelijkt het knippen van haar met het dekken van een dak met riet. Daar zorgt het mooi in elkaar vallen van de rietstengels, voor een glad resultaat. Voor dat snijden gebruikt Tiny een erg scherp scheermes, dat zijn scherpte behoudt doordat het met paardenleer wordt ‘aangezet’. “Deze manier van de behandeling van haar zie je tegenwoordig niet meer, deels omdat het tijd in beslag neemt en deels, omdat de meeste kappers de kunst van het snijden van het haar niet meer beheersen”.

Video: Joost Duppen

Vader
Tiny is getrouwd met Mien en heeft sinds die tijd gewoond aan de Mgr. Verhagenstraat op Donk. Ze hebben geen kinderen. De vader van Mien zat in de bosbouw. Daar komt waarschijnlijk de fascinatie voor bossen van Tiny vandaan. De zaak is van binnen niet veel veranderd. “De spiegels zijn een keer vervangen, maar anders niets”. Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling, dat hij kapper werd, maar zijn vader zei, dat hij op zaterdag maar met zijn broer mee moest gaan naar Helmond. Dan kon hij meehelpen in de zaak met het inzepen van klanten die voor de wekelijkse scheerbeurt kwamen. Zo is Tiny toch in het kappersvak gerold en blijkbaar is dat een gouden greep geweest van zijn vader.

Vliegtuig
Om zich beter te bekwamen in het vak gaat Tiny in 1950 naar de kappersschool in Eindhoven. “Daar mocht je geen elektrisch gereedschap gebruiken. Alles moest met handgereedschap”. In 1953 slaagt hij op school eerst als gezel en daarna als patroon. Dan wil hij een eigen zaak beginnen. Daarvoor moet hij eerst bij de Kamer van Koophandel 1000 gulden laten zien, een bewijs van kredietwaardigheid. Kapper Donkers is een herenkapper, die zijn klanten op zaterdag al heel vroeg ziet komen en pas ’s avonds tegen 10 uur vertrekken. Het is een gezellige boel, waar de mensen uit het dorp met elkaar nieuwtjes uitwisselen. Het is daarom ook niet verwonderlijk, dat in een kapperszaak vroeger heel vaak ook sigaretten en sigaren werden verkocht. Aan verhalen geen gebrek. Het gaat over vroeger, over hoe hij thuis een uur deed over het doen van boodschappen. De vissers langs het kanaal waren immers veel interessanter en Tiny vergat de hele wereld om zich heen. Of dat vliegtuig, dat in Boerdonk neerstortte en waarvan de gewonde piloot door heel het dorp liep om tenslotte bij de brug bij De Hommel opgepakt te worden door de politie.

Bos
Tiny gaat nu mede door de eisen, die de Coronacrisis aan de kapperszaken stelt, overstag en gaat het rustiger aan doen. Hij zal vaak te zien zijn in het Clerkx-bos, tussen Boerdonk en Gemert waar hij zijn hele leven al heeft gewandeld, en dat hij op zijn duimpje kent.

DeMooiLaarbeekKrant wenst Martien (Tiny) nog veel gezonde en interessante wandelingen toe in zijn geliefde bos.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding