Afbeelding
Foto: Mark Barten

Gemeente gaat folie om bomen verwijderen

Dier & Natuur

Laarbeek - De gemeente gaat door inwoners aangebrachte folie om eikenbomen verwijderen om te voorkomen dat dit een nestplaats wordt van de eikenprocessierups.

De gemeente laat weten: “In de afgelopen weken zijn er door diverse bewoners zelf maatregelen getroffen om de last van eikenprocessierupsen tegen te gaan. De plaatsing van bijvoorbeeld mezenkasten en natuurlijke kruidenstroken draagt hieraan bij en juichen we toe. Helaas zien we ook dat er op tal van plaatsen plastic folie of plakstroken om de stam van een eik zijn gewikkeld. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet nuttig is, omdat dit het leefpatroon van de rups helemaal niet verstoort.

Folie kan zelfs averechts werken, als de rups zich aan de folie hecht om een nest te maken. Op die manier wordt de aangebrachte folie juist een verzamelplaats van brandharen. Ook zien we dat nuttige insecten en kleine zoogdieren gevangen worden door de plakstroken.

Om te voorkomen dat deze folie onbedoeld een verzamelbron van brandharen wordt, start de gemeente komende week met het verwijderen van de aangebrachte folie. 

Dit is in onze ogen beter voor de volksgezondheid en op deze manier wordt ook voorkomen dat het plastic op gegeven moment in het milieu terechtkomt.”