Jan Renders vond het briefje tijdens het slopen van de muur
Jan Renders vond het briefje tijdens het slopen van de muur

Historische vondst bij sloop van muur in Herberg De Brabantse Kluis

Algemeen

Aarle-Rixtel - Tijdens werkzaamheden aan het oudste gedeelte van de Brabantse Kluis vond Jan Renders, vader van Christa Migchels, eigenaresse van de Brabantse Kluis, een interessant briefje.

Gegroet
Zoals te doen gebruikelijk wordt er op het terrein van herberg De Brabantse Kluis gewerkt. Dit keer heeft de Coronacrisis ervoor gezorgd dat bepaalde zaken wat naar voren konden worden gehaald. Omdat het buitengebeuren in deze tijden veel meer mogelijkheid tot afstand houden biedt, werd er bij deze horecagelegenheid gekeken naar vergroting van het terras. Die werd gevonden in een idee, dat er al langer lag, om een niet gebruikt gedeelte van de oude koeienstal bij het terras te trekken. Daarvoor moest de buitenmuur gedeeltelijk worden gesloopt en daarin verstopt vond Jan Renders een oude tabaksdoos, met daarin een keurig, handgeschreven briefje met de volgende tekst:

Antoon van den Bosch metselaar uit Someren
De gebroeders Lammers uit Beek en Donk.
Piet van Leuken ook uit Beek en Donk
In het jaar 1904 werkten aan het klooster te Beek en Donk.
Gegroet tot gij het vind

1904
“Ons vader was erg blij met de vondst”, legt Christa uit, “zoiets gebeurt niet elke dag”. Het is al heel apart, dat metselaars zo’n briefje verstoppen. Maar ook bijvoorbeeld dat er wordt gesproken over een klooster in Beek en Donk, terwijl het in de volksmond gaat over het klooster in het Aarles Broek! Het jaartal kan wel kloppen, want de boerderij bij het klooster stamt uit 1860. De koeienstal is er later aangebouwd, dit zou kunnen zijn gebeurd naar aanleiding van de komst van de zusters in het (toen) nieuwe klooster. De congregatie van de missiezusters, die hun oog op deze plek hebben laten vallen, lieten het middenstuk van het klooster bouwen in 1902-1903. De uitbouw met de vleugels is ontstaan in 1910 en 1939.

Uitbreiding
Direct na het bekend worden van de vondst zijn al veel reacties gekomen van de media om het hele verhaal te horen. Christa Migchels, eigenaresse van ‘De Kluis’, zoals de herberg bekend staat, wil het briefje én de tabaksdoos een prominente plaats geven in de vitrine, zodat alle toekomstige bezoekers het kunnen bekijken. Inmiddels is iedereen bezig om alles in orde te brengen voor 1 juni als de zaak weer open kan. Het terras van de Kluis is dan weer geopend, en is zelfs te reserveren. Het ziet er al weer heel gezellig uit met de ruimere opstelling, zoals die hoort bij deze Coronatijd. Op de achtergrond klinken nog de boorhamers, want ondanks alle aandacht wordt er flink gewerkt om de uitbreiding van het terras zo snel mogelijk te realiseren.

Afbeelding
Afbeelding