Afbeelding

Column: 'Lieve Co' (7)

Algemeen

“Het kabinet wil van het RIVM weten of de antiracisme-demonstratie gisteravond op de Dam de kans op verspreiding van het coronavirus fors heeft vergroot”.

Gisteren Co, was ik voor de eerste keer sinds maanden, weer op het terras. De drukte viel aan de ene kant van de stad eigenlijk wel mee, waar het ander de andere kant, finaal mis ging. Aan mijn kant, ging iedereen goed om met de gestelde regels. Mensen hielden rekening met de regels, die ons kabinet heeft opgelegd. Of ja… opgelegd? Het is meer een intelligente Lockdown vraag geweest, waaruit dus nu gebleken is, dat er dan getwijfeld kan worden aan de intelligentie van ons Nederlands volk? Of zijn mensen het gewoon beu, Co? 

De hele week is het gespreksonderwerp van de dag, binnen ons onderwijs, hoe na de zomer? We moeten er al vanuit gaan dat er, stukken minder, fysiek onderwijs zal plaatsvinden en er veel onderwijs online gegeven zal worden. Los van dat het flexibiliteit van de docent vraagt, te denken aan huissituaties die ineens drastisch veranderen, is er nog één aspect wat mee telt. Een niet geheel onbelangrijk aspect… 

Weet je Co, onderwijzen is een vak apart! Je functie als docent bestaat uit meerdere kleinere functies. Vooral het zien van de student, het signaleren hoe zij op een les reageren, de emoties die erbij komen kijken, maakt dat stuk van de functie van een docent, zo bijzonder. De aandacht die je in fysieke lessen kunt geven en de interactie die voortkomt uit bepaalde lesstof, maakt dat je connectie voelt met de student die voor je zit. Daar kies je als docent dan ook bewust voor, tenminste ik Co!

Dat stuk binding wat je kon creëren van dichtbij, met nu op afstand. Iets wat voor ons docenten een mega verandering teweeg brengt. En natuurlijk praten wij daar veel over. Wij werken met mensen, die in het begin van hun persoonlijke ontwikkeling staan. Pubers, jong volwassenen, die op hun beurt ook weer met mensen willen gaan werken. Je wilt de studenten DAT stuk van het beroepsgerichte vakgebied waarvoor zij hebben gekozen, meegeven. Echter zullen we een weg moeten vinden om dat online ook goed te kunnen doen.

En Co, da is zu makkelijk nog ni! Schoolweek 35 zitten we nu, bijna op de helft, nog 5 te gaan van een bijzonder, bizar en raar schooljaar, die we nooit zullen vergeten. De tijd vliegt voorbij, maar da gij mar weg vliegt, Co! Ik zou er niets om geven. Ik ga jou niet missen, echt niet! Maar Co, één ding is wel zo, dat moet ik je meegeven... Jij hebt mensen wel flink snel in beweging gezet. Denkpatronen, werkwijzen en gewoontes, die verbroken moesten worden, gebroken.

Da doede gij dan wel gewoon! Da dan wir wel! Toch een heel klein beetje chapeau, Co.

Een bietje mar!

Liefs,
Juf Tos.