Openbare basisschool Het Klokhuis in Lieshout
Openbare basisschool Het Klokhuis in Lieshout Foto: Mark Barten

Geen goede huisvesting, doek valt voor Klokhuis Lieshout

Onderwijs

Lieshout - Na bijna tien jaar onderwijs te hebben gegeven aan basisschoolkinderen in Lieshout stopt openbare basisschool Het Klokhuis met de school in Lieshout. Er is geen geschikte vervangende lesruimte gevonden voor het pand waar Het Klokhuis nu zit.

In 2011 begon basisschool Het Klokhuis in Beek en Donk met een lespunt in Lieshout, op verzoek van enkele ouders uit het dorp. De gemeente stimuleerde deze stap omdat het staat voor keuzevrijheid voor ouders als het gaat om basisschoolonderwijs en een diversiteit in aanbod. Het Klokhuis gaf al die jaren les in een villa aan de Burgemeester van den Heuvelstraat. Twee jaar geleden startte Het Klokhuis de zoektocht naar een nieuw onderkomen, omdat verder groeien niet mogelijk was. De oude Mariaschool (die enkele jaren terug fuseerde met De Sprankel) kwam in beeld omdat daar een gedeelte van leeg kwam te staan. Maar twee jaar later blijkt dat deze optie niet mogelijk is en dat andere locaties ook niet tot de mogelijkheden behoren. "Twee jaar geleden zijn we de samenwerking met Eenbes (de overkoepelende scholengemeenschap waartoe De Sprankel behoort, red.) gaan zoeken. Samen carnaval en Koningsdag vieren. De dorpse dingen samen oppakken. Vorig jaar kwam ook nog eens kinderdagverblijf LeLa bij ons in het pand, waardoor we echt moesten gaan verhuizen”, vertelt directrice Iris Schellekens van Het Klokhuis. "Nu blijkt dat er het komende jaar voor ons geen plek is in de Mariaschool. Met ouders, gemeente en Platoo (organisatie waartoe Het Klokhuis behoort, red.) hebben we naar ander mogelijkheden gekeken. Als er die niet zijn, dan stopt het. Ik voel me er echt heel rot onder, maar in Lieshout zijn er simpelweg geen mogelijkheden om door te groeien.” Schellekens baalt dat het nu stopt voor Het Klokhuis in Lieshout. "We kwamen daar tegemoet aan een behoefte die er was. Dit is echt balen. We hebben heel hard gewerkt, maar dat blijkt niet genoeg.”

Dit schooljaar kregen 35 leerlingen les op Het Klokhuis in Lieshout. Wat zij na de zomer gaan doen is nog niet bij iedereen duidelijk. "We gaan de gesprekken met ouders aan en kijken wat het beste zou passen bij de kinderen. Een deel zal naar Beek en Donk komen, andere ouders kiezen ervoor om hun kind in Lieshout naar school te laten gaan. En er is nog een groep ouders zoekende. Hen willen we graag bij de keuze helpen zodat hun kind volgend jaar zich zeker op zijn gemak zal voelen.”