Vlnr: Frank van Erp, Karel Huygens en Roel van Mook
Vlnr: Frank van Erp, Karel Huygens en Roel van Mook Foto: Martin Prick

Karel Huygens: "Ik ben er nog steeds sprakeloos van"

Algemeen

Lieshout – De coronacrisis heeft horecaondernemers zowel financieel als emotioneel hard getroffen. Café de Koekoek in Lieshout kende natuurlijk ook geen gemakkelijke tijd. In zo’n drie maanden tijd heeft eigenaar Karel Huygens "niks kunnen doen". Maar ineens kwam daar een verrassing. Lieshoutenaren Frank van Erp en Roel van Mook, twee van Karels trouwste bezoekers, hebben de kroegbaas een flink geldbedrag geschonken. Zij hebben dit niet alleen gedaan. Met steun van zo’n driehonderd donateurs ontvangt de Koekoek een cheque ter waarde van €5.725,00. 

Start
Het idee voor de crowdfunding is ontstaan nadat alle horecagelegenheden sloten en Frank en Roel met elkaar het een en ander bespraken. “Karels kroeg ging dicht en dat betekende dus geen inkomsten. Roel en ik hebben het idee voor het inzamelen van geld eerst met Karel besproken en hij vond het een goed idee”, vertelt Frank. Op 16 april is het tweetal via de website one2give.nl begonnen met de inzamelingsactie ‘Steun Café de Koekoek’. Via, met name de Facebookpagina ‘Je bent een lieshoutenaar als je…’, zijn de eerste linkjes voor donaties gedeeld. In het begin liep het verassend goed – na slechts een paar uur konden de jongens al honderden euro’s tellen.

Erik Relou en Peter Verstappen hebben eveneens geld ingezameld om Karels café te steunen. Dit duo, bekend van ‘Live vanuit de Koekoek’, heeft 20 april al een cheque weten te overhandigen aan de cafébaas. Dit hebben zij gedaan door een tientje te vragen per donatie. Hun uiteindelijke opbrengst bedroeg 1035 euro. Roel: “Wij zijn niet per se geïnspireerd door Erik en Peter, maar het liep in elkaar over. Op Facebook stond een bericht over hun actie en toen werd duidelijk dat we de kans nu ook zelf voor het grijpen hadden.”

Onthulling
Na een kleine maand stopt de crowdfundingsactie op 9 mei. De inzameling zou eigenlijk eindigen op 14 juni, maar de initiatiefnemers zijn op dat moment meer dan tevreden en besluiten de crowdfunding te stoppen. Karel, die op de hoogte van de actie was, weet dan nog niet wat het eindbedrag zal zijn. Die uitslag hoort hij op 28 mei. Frank en Roel komen het café binnengelopen en overhandigen hem het geld. De grote cijfers geven een flink bedrag aan van bijna zesduizend euro. Bijna twee weken later is Karel nog steeds erg onder de indruk van dat moment. “Ik ben er nog steeds sprakeloos van. In de 43 jaar dat de Koekoek bestaat heb ik nog nooit zoiets meegemaakt”, zegt hij. Vol trots laat hij zijn beloning nog eens zien. Naast het geld staan ook alle namen van de donateurs op de cheque. “Veel vrienden en bekenden hebben mijn vrouw Bets en mij enorm gesteund. Met elke donateur heb ik wel een bepaalde link”, zegt Karel, terwijl hij een bijzondere ‘naam’ laat zien. Deze luidt: die met twee mooie honden. Karel kent die vrouw niet, maar heeft haar weleens gezien toen ze haar labradors aan het uitlaten was.

Zoveel geld, en nu?
“Een vakantie”, grapt Frank. Karel schudt zijn hoofd. Het bedrag gaat hij gebruiken om alle doorlopende kosten te betalen, zoals huur en vaste lasten. “Dat geld had ik echt nodig en was juist op dit moment zeer welkom”, vertelt Karel.