Afbeelding
Foto: Jos Dijstelbloem

MooiGespot: Kleine karekiet voert jonge koekoek

Dier & Natuur

Beek en Donk - In een rietkraag langs de Aa nam Jos Dijstelbloem uit Beek en Donk iets heel bijzonders waar. Een jonge koekoek, die is uitgevlogen, werd nog gevoerd door een kleine karekiet.

Een vrouwtjeskoekoek legt begin juni zo’n 10 tot 25 eieren in verschillende nesten. Steeds maar één ei per nest en altijd in het nest van een andere vogel. Als het vrouwtje een geschikt nest heeft gevonden, wordt het ei binnen enkele seconden gelegd. Het liefst laat ze de kleine karekiet of heggenmus haar ei uitbroeden. Soms wordt de waardvogel hierbij afgeleid door het mannetje. Vaak neemt het vrouwtje na het leggen van het ei een ei van de waardvogel mee in de snavel. Soms worden meerdere eieren verwijderd voordat het eigen ei wordt gelegd.

Na een zeer korte broedtijd van ongeveer twaalf dagen komt de jonge koekoek uit het ei. De aanraking door de andere nestelingen zetten hem er instinctief toe aan deze uit het nest te werpen. Met een rukkende beweging schuift hij de andere nestelingen over de nesttrand, net zolang tot dat hij de enige bewoner van het nest is. Na ongeveer 20 dagen vliegt de jonge vogel uit. De jonge koekoek wordt vaak aanzienlijk groter dan zijn pleegouders. Het is niet ongebruikelijk dat men een jonge, pas uitgevlogen, koekoek bedelend op een paaltje ziet zitten. De veel kleinere waardouder landt vervolgens op de rug van het jonge dier om het te voeren.