Pascal Béguin (l) en Jan Zaagman (r) bij de containers aan het begin van de Burgemeester Seelenlaan
Pascal Béguin (l) en Jan Zaagman (r) bij de containers aan het begin van de Burgemeester Seelenlaan

Voorbeemd al jaren een 'stortplaats’ voor afval

Gemeente

Beek en Donk – Het is al jarenlang een probleem volgens Pascal Béguin. Wanneer hij met zijn hond wandelt komt hij ontzettend veel zwerfafval tegen. De containers aan het begin van de Burgemeester Seelenlaan zijn de overtreffende trap. Daar zien Pascal en omwonenden al jaren veel troep liggen. 

Overlast
“Het is al jarenlang een stortplaats voor van alles. Spiegels, luiers, speelgoed, zelfs matrassen, tapijten en kinderwagens. Je kunt het zo gek niet bedenken, alles wordt gewoon neergedonderd”, vertelt Pascal gefrustreerd. Hij denkt dat er twee soorten afvalstorters zijn: de mensen die expres op een asociale manier hun spullen kwijt willen en (nieuwe) bewoners die misschien niet in de gaten hebben op welke manier je afval scheidt. Iemand betrappen is lastig, in al die jaren is er nog nooit iemand op heterdaad betrapt. Ook zouden de lange wachtrijen en de hoge kosten bij de milieustraat een oorzaak kunnen zijn waarom er meer illegale stortingen zijn in de afgelopen maanden.

Melden
Het afvalprobleem is bekend bij de gemeente, maar een concrete oplossing is er nog niet. Er is al door meerdere mensen vaak gebeld over dit probleem en er zijn gesprekken geweest met onder anderen wethouder Joan Briels, en het werkte. Na een paar dagen werd het afval inderdaad opgeruimd. De overlast bleef er daarentegen wel, na een dag stonden er alweer nieuwe spullen, die werden er nog steeds gedumpt. Veel bewoners zijn het meer dan zat. “Als je ziet dat er spullen bij de containers worden geplaatst die daar niet thuis horen, dan moet je de andere kant opkijken”, citeert Pascal een reactie die hij van de gemeente ontving. Hij is hierover geïrriteerd en wil dat er eindelijk ‘wat gedaan wordt aan het afvalprobleem’.

De eveneens aanwezige Jan Zaagman, lid van het Buurtpreventieteam in Beek en Donk, laat de BuitenBeter app zien. Met deze app kun je binnen je eigen gemeente problemen aan de kaak stellen bij het Klantcontactcentrum. “Je maakt een foto, vermeldt de locatie en het voorval. Het invullen daarvan duurt even maar het werkt redelijk goed. De gemeente heeft dan de beschikking over alle coördinaten en weet wat er aan de hand is”, zegt Jan. De bewoners hebben deze methode het vaakst gebruikt, maar het heeft nog steeds niet het gewenste effect.

Reactie
Sinds ongeveer een jaar heeft wethouder Joan Briels afvalverwerking in zijn portefeuille. De wethouder weet dat dit probleem er al enige tijd is en heeft naar eigen zeggen al de nodige acties ondernomen. “Namens de gemeente zetten we steeds meer boa’s in en worden medewerkers van de buitendienst regelmatig op pad gestuurd", legt de wethouder uit. Hij benadrukt dat de gemeente haar best doet, maar dat het afvalprobleem te maken heeft met eigen verantwoordelijkheid. “Afval zo maar ergens dumpen, dat noem ik asociaal gedrag”, vertelt Joan.

Maatregelen
Boa’s kunnen niet altijd op één plek in de Burgemeester Seelenlaan blijven. Daarom wordt er vanuit de gemeente een nieuwe maatregel bedacht om in ieder geval een deel van de vuilstorting tegen te gaan: een sticker. Een groot plakkaat op de container waarop staat dat je je afval netjes opruimt en goed scheidt van elkaar, anders riskeer je een boete. Pascal hoopt in ieder geval dat deze regel gaat zorgen voor minder overlast. "Mocht dit nog niet het gewenste resultaat opleveren dan moeten de glasbakken en de textielcontainer maar verhuizen. Naast het gemeentehuis is nog een mooi open veld", besluit Pascal.

Afbeelding