Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

25 jaar 'De Tapperij' voor Mari en Kitty Coppens

Algemeen

Beek en Donk - Het is 30 juni 1995 als Mari en Kitty Coppens starten als uitbaters van Café de Tapperij in Beek en Donk. Inmiddels zijn we 25 jaar en een aantal verbouwingen verder. Maar nog steeds zijn zij de trotse eigenaren van het café. Een goede reden om ze in het zonnetje te zetten. 

Mari (63) geboren in Lieshout en Kitty (62) geboren in Gemert zochten in 1995 een nieuwe uitdaging. Tot die tijd werkte Mari in de bouw, maar werd door problemen met zijn rug afgekeurd. "Toen moest ik iets anders gaan doen, maar wat?" Het was uiteindelijk Mari die met het idee kwam om een café te runnen. Via Bavaria wisten ze dat de Tapperij te huur stond, dus Mari volgde al de benodigde cursussen en samen waagden ze deze grote stap. In het begin werkte Kitty nog fulltime bij een naaiatelier en in de avonden nog bij het café.

Het gevoel van thuis
In het begin was het voornamelijk druk in de zaal met feesten en verenigingen. Na twee jaar huren besloten Mari en Kitty dat ze het pand graag wilden verbouwen en uitbreiden. Ze kochten het pand van Bavaria en de verbouwing kon starten. Zo werd onder andere een veranda en garderobe aangebouwd en kreeg de zaal een eigen ingang. Maar ook de zaal en het café werden vernieuwd. "We wilden onze gasten het gevoel van een huiskamer meegeven, het gevoel van thuis. Na de verbouwing bloeide de zaak echt op!"

Zo was de Tapperij jarenlang de thuishaven van carnavalsvereniging ‘Teugelders van Ganzendonck’. Maar ook verenigingen als ‘Tieners van Toen’, drie verschillende bridgeclubs en de countryclub. "De Tapperij is een van de laatste twee zalen in Beek en Donk. Zeker tegen het eind van het jaar is het druk met feesten en partijen. Van kerst- en sinterklaasvieringen, tot bruiloften en begrafenissen."

Ondanks dat ze Mari en Kitty het café nog steeds met plezier runnen, hebben ze inmiddels besloten om het café te koop te zetten. "Gezien onze leeftijd en gezondheid moeten we wel. Een café verkoop je niet zomaar. We gaan er vanuit dat het een aantal jaar duurt voordat we een nieuwe eigenaar hebben gevonden en tegen die tijd zitten we echt tegen ons pensioen aan."

Door de jaren heen
"We gingen ooit met een hele groep een weekend naar Duitsland gegaan, naar de wijnfeesten. Toen bleek dat we een week te laat waren!" En zo hebben Mari en Kitty nog veel meer verhalen over de afgelopen 25 jaar. Zo gaven ze jaarlijks na de bouwvak een barbecue. "Het was dan altijd heel leuk om elkaar dan weer allemaal te zien en bij te kletsen." Kosten noch moeite werd gespaard voor hun gasten. Zo was er ooit een Sinterklaas met gekke flauwekul cadeau’s. En de laatste jaren wordt er maandelijks een keeztoernooi gehouden. Toch waren er soms ook minder leuke veranderingen. Zo stopte de kermis na hun eerste jaar op het Heuvelplein en stond hij alleen nog maar op de Donk. "Dat was heel jammer, want het was erg gezellig in het eerste jaar." Maar ook hier gaven ze weer een positieve draai aan. Sinds een jaar of vier worden op kermismaandag de biljarttafels buiten gezet voor het ‘Straat Biljarten’. Maar ook het organiseren van 'SplasH' samen met de carnavalsvereniging staat jaarlijks op de agenda.

Jubileumfeest afgelast
"We wilden ter ere van ons jubileum op 4 juli een feest geven." De uitnodigingen waren zelfs al de deur uit. Maar wegens alle maatregelen omtrent het coronavirus hebben Mari en Kitty besloten om het feest uit te stellen. "Het was een lastige keuze om te maken. We wilden dit heel graag vieren met onze gasten, maar we willen geen enkel risico nemen natuurlijk. Daarom hebben we besloten om het feest uit te stellen."

'Uit de oude doos'