Tim Klomp-Bueters op een leeg WiSH-terrein
Tim Klomp-Bueters op een leeg WiSH-terrein Foto: Joost Duppen

Geen WiSH Outdoor, dan het unieke festivalgevoel maar in huis halen

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk - Het is stil op het WiSH-terrein. Akelig stil. Waar het normaal gesproken deze dagen een grote georganiseerde hectiek is om het terrein volledig om te toveren in WiSH-sferen, vliegen nu de vogels rustig rond en is het een oase van rust.

Geen WiSH Outdoor dit jaar. Door de maatregelen rondom het coronavirus mogen grote evenementen niet georganiseerd worden. Waar er aan het begin van de crisis nog even de hoop was om het eerste festival van de zomer te zijn, werd rap duidelijk dat er dit jaar helemaal geen festivals mogen worden georganiseerd. Net als veel andere bedrijven werd Bromios, de organisator van WiSH Outdoor, ook hard geraakt. Normaal gesproken zijn dit de topmaanden voor het bedrijf. Nu is het vooral zoeken naar nieuwe uitdagingen.

"Je zoekt naar toekomstperspectief. Nu is er nog altijd geen duidelijkheid wanneer festivals weer georganiseerd mogen worden.” Aan het woord is Tim Klomp Bueters, eigenaar van Bromios. Geen WiSH Outdoor in Mexico en Nederland en geen Villa Ananas. Hoewel de festivals niet doorgaan, moest er wel veel afgehandeld worden. "Samen staan daar zo’n 200 tot 300 artiesten die gecanceld werden. Daarnaast heb je ook te maken met grondeigenaren, overheid, vele leveranciers, sponsoren en ingehuurde krachten. In de meeste gevallen hebben we het allemaal goed op kunnen lossen. En het is mooi om te zien dat vele partijen met ons meedenken.”

En dat geldt ook voor de bezoekers die al kaartjes hadden gekocht voor dit jaar. Klomp Bueters: "We zitten in de top van Nederland als het gaat om mensen die niet hun geld terug willen, maar volgend jaar sowieso willen gaan. Het vertrouwen van die mensen in WiSH, dat geeft wel een enorme positieve boost.”

Voor Klomp Bueters was het niet doorgaan van festivals heel onwerkelijk. "Vijftien jaar organiseer je mooie evenementen en dan stort je wereld in. Zo zou onlangs WiSH Outdoor Mexico op de agenda staan. Normaal sta je dan op een gigantische mainstage, met voor je 40 tot 50.000 bezoekers. Op armlengte staat dan Marshmello of Armin van Buuren te draaien en is er volop vuurwerk. Nu zat ik echter thuis, rustig in de tuin een boek te lezen. Een groter contrast kun je niet hebben.”

De eigenaar van Bromios ziet dat heel Laarbeek geraakt wordt door de coronacrisis. ,,Zowel op sociaal maatschappelijk vlak als economisch vlak. Een groot gedeelte van de leveranciers van WiSH Outdoor komen uit de regio, zij hebben ook last van het niet doorgaan van het festival.”

Om de pijn van het niet doorgaan van WiSH te verlichten, wil Bromios op ‘de zaterdag van WiSH’ (zaterdag 4 juli) uitpakken. "Voor Laarbeek en voor onze bezoekers willen we toch iets gaan doen. Hier krijgen we energie van. We gaan een livestream uitzenden van 15.00 uur tot 23.00 uur, met artiesten die ook op WiSH Outdoor zouden draaien dit jaar. De livestream is gratis te volgen via onze websites en sociale media-kanalen. Op zes bijzondere locaties in Laarbeek gaan we muziek draaien, van house, techno, feest tot aan hardstyle. We maken hierbij op een bijzondere manier gebruik van het moois dat Laarbeek te bieden heeft.”

In samenwerking met Eeterij Uniek is er ook een menu samengesteld, die mensen thuis nog meer in de juiste sfeer moet brengen. ,,Tien gerechten die geïnspireerd zijn op WiSH. Daarnaast zijn er tijdens de livestream gave prijzen te verdienen.”