Burgemeester Frank van der Meijden
Burgemeester Frank van der Meijden Foto: Gemeente Laarbeek

Brandbrief burgemeesters: "Bijzonder dat we dit doen, maar het is nodig"

Gemeente

Laarbeek - De financiële situatie van veel Nederlandse gemeenten staat al langer onder druk. Met name de zorgtaken die door het Rijk teruggelegd zijn bij de gemeenten, drukken zwaar op de financiële huishouding van gemeenten. Vanuit het Gemeentefonds krijgen gemeenten jaarlijks geld om taken te vervullen. Die inkomsten liepen al terug, maar nu in Den Haag gekeken wordt naar een herverdeling van de gelden uit het Gemeentefonds wordt de situatie voor veel gemeenten nog nijpender.

Reden voor burgemeesters om een brandbrief te sturen naar de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken. Ook burgemeester Frank van der Meijden ondertekende de brief. "Het is heel bijzonder dat we dit doen. Burgemeesters zijn eigenlijk politiek neutraal en bemoeien zich er normaal gesproken niet mee. Maar het is nodig”, legt Van der Meijden uit.

"Door de herverdeling van het Gemeentefonds komen gemeenten, klein en groot, onder druk te staan. De herverdeling is uitgesteld tot 2022, maar er moet wel iets gebeuren. De grote decentralisatie zaken, zoals de zorgtaken, zijn goed geland bij gemeenten. Maar de vraag van burgers is alleen groter geworden en daarvoor worden we niet gecompenseerd vanuit het Rijk. Dat maakt het lastig. In veel gemeenten komen daardoor de voorzieningen onder druk te staan omdat er bezuinigd moet worden. Direct of indirect kom je dan aan de vitaliteit van gemeenten.”

De financiële situatie van Laarbeek is niet direct in gevaar. Het weerstandsniveau is goed en de algemene reserves zijn goed opgebouwd. Tevens blijkt uit de meicirculaire van het Gemeentefonds dat Laarbeek in 2020 (133.000 euro) en 2020 (138.000 euro) meer ontvangt dan waar men eerder vanuit ging. In 2021 (28.000 euro), 2023 (41.000 euro) en 2024 (34.000 euro) krijgt Laarbeek echter minder. Burgemeester Van der Meijden: "Laarbeek staat er financieel goed voor. Maar er zijn wel zorgen voor de lange termijn. Dan kunnen we dit niet zo volhouden. De knoppen waaraan we kunnen draaien zijn niet oneindig. Met de brief delen we onze zorgen, nu moet er naar gehandeld worden.”

Wanneer er een oplossing komt en hoe die eruit zal zien, dat is ook voor Van der Meijden een vraagteken. "Dit heeft vooralsnog een open einde. In Nederland zijn er 355 gemeenten. Daarbij zijn ook grotere spelers die meer inkomsten nodig hebben. Vaak gaat dit ten koste van kleine gemeenten. Daar moet een goede balans in gevonden worden.”

Lees ook: Burgemeesters in de regio Zuidoost-Brabant luiden noodklok over financiën