Afbeelding
Foto: Martin Prick

Lieshoutse hobby bierbrouwer wint eerste prijs in Oirschot

Algemeen

Tekst en foto: Martin Prick

Lieshout - Twan van Bommel uit Lieshout en Thomas Mols uit Oirschot van hobbybrouwerij De Lide zijn door brouwerij De Oirsprong ter gelegenheid van hun 5-jarig bestaan, uitgeroepen tot Beste Hobbybrouwers van Noord-Brabant. 

Hobby
De 25 deelnemers aan de verkiezing werden beoordeeld door een jury bestaande uit mensen uit de bierwereld, zoals bier-sommeliers en oud-brouwers. De wedstrijd stond open voor alle (Noord)Brabantse hobbybrouwers. Thomas kende Twan van de Koningsdag in Lieshout en raakte in de ban van het door Twan gebrouwen bier. De connecties van Thomas met brouwerij De Oirsprong deden de rest. Het brouwen van bier is nu voor het 3e jaar een passie van Twan. Hij probeert alleen met de vier ingrediënten voor bier te werken. Aan water, gist, gerst en hop wordt niets toegevoegd. De verschillende smaken creëert Twan door diverse soorten hop te gebruiken. Er wordt tegenwoordig steeds meer door hobbybrouwers in kleine hoeveelheden geproduceerd, voornamelijk voor thuisgebruik. Of al zijn bier ooit in de winkel komt, weet Twan nog niet, want daarvoor zijn de hoeveelheden meestal te klein.

Smaak
Twan heeft een achtergrond in de levensmiddelenindustrie en weet dus, wat er moet gebeuren om een product goed te maken. Hij legt erg veel nadruk op het precies in de hand houden van de procesomstandigheden om bier maken. “Dan begint het rijpingsproces en dat doet de natuur zelf. Dat is na een week of zes. Er kan dan geproefd worden tot het moment, dat ik vind dat de smaak op z’n best is. Dan komt de extra stap, die bij de brouwers in Amerika heel gebruikelijk is, maar hier in Nederland nog niet veel wordt toegepast. Er wordt extra hop -al dan niet met een ander smaakje- als een soort theezakje in het al gerijpte bier gehangen voor een extra toevoeging aan de smaak en geur van het product.”

Blik
In Amerika worden héél veel goede biertjes gemaakt, die in Nederland in speciaalzaken worden verkocht. Deze biertjes worden allemaal in blik aangeleverd en verkocht. Dat is de reden, dat Twan een eigen ‘blikvullijn’ heeft, waarbij elk blikje apart mechanisch wordt gesloten. Ook het vullen gebeurt met de hand. Daarna komt er een etiket op het blikje, want het bedrukken van blikjes is nog te duur. “Let maar op”, legt Twan uit, “binnenkort wordt al het (speciaal)bier in blik verkocht! Omdat ik persé ook bier in blik wilde ‘bottelen’, moest ik blikjes kopen, maar dat kan alleen per pallet. Achter mij staan er dus 4000!”

Cultuur
Het saison-bier, dat de eerste prijs heeft gewonnen heet ‘De Lide Citra-Saison’ en is een echt zomerbiertje. Het heeft een vrolijke lichtgele kleur en geurt naar citrusvruchten. “De jury omschreef het bier, zoals ik het bier had bedoeld: zo droog mogelijk, omdat alles wordt omgezet naar goed vergistbare suikers, die weer zorgen voor de alcohol. Er blijft dus geen suiker achter om het bier zoet te maken en ik voeg daarvoor, in tegenstelling tot wat in België bij veel speciaalbieren gebeurt, ook geen suiker toe.” De naam van de brouwerij ‘De Lide’, komt van het ontstaan van het dorp Lieshout. Het natuurlijk pad in de veengebieden naar de hogere zandgronden werd in die tijd een ‘lide’ genoemd. Daaruit is waarschijnlijk de naam Lieshout ontstaan. De plaatselijke boerenbevolking verbouwde veel boekweit, omdat dit goedkoop was. Twan gebruikt dan ook vaak boekweit om de mout te verrijken en zo de verbinding met de Brabantse cultuur te versterken.