Afbeelding

Komst zonneparken in Laarbeek weer stap dichterbij

Gemeente

Laarbeek - Met het aanwijzen van vier potentiële plekken in Laarbeek waar zonneparken (een stuk grond met daarop veel zonnepanelen) kunnen komen, zet de gemeente een volgende stap in de realisatie van het opwekken van grootschalige duurzame energie in Laarbeek.

In 2019 werd gestart met het project waarbij in totaal vijf zonneparken een vergunning kunnen krijgen, voor maximaal 25 jaar. In totaal kreeg de gemeente tien aanvragen binnen, waarvan er nu vier van voldoende kwaliteit worden beschouwd, om met deze de volgende stap te gaan zetten. De vier gebieden waar de zonneparken uiteindelijk moeten komen, zijn Liesvelden (17 hectare grond op meest noordoostelijke punt van de gemeente); Blauwe Poort (10 hectare grond westelijk van De Blauwe Poort); Rooijseweg (9,6 hectare in het meest westelijke punt van Laarbeek in Mariahout) en Pater Eustachiuslaan (9 hectare, ingeklemd tussen de Pater Eustachiuslaan en de Peeldijk).

De aanvragen zijn gedaan door de grondeigenaren in samenwerking met de ontwikkelaars van de zonneparken. Plan Liesvelden is eigenlijk te groot, maar de beoordelingscommissie adviseert de gemeente om dit toch toe te staan. Het plangebied is namelijk een logische contour tussen de beken en de weg, waar nauwelijks andere activiteiten kunnen plaatsvinden bij een kleinere uitvoering van het plan. Daarnaast valt het in het zoekgebied van de Regionale Energie Strategie (RES), waar een extra inspanning van gemeenten wordt verwacht

Want de aanleg van zonneparken is een belangrijke stap in het invullen van de Laarbeekse verplichtingen in de Regionale Energie Strategie (RES) en de lokale doelstelling van CO2 reductie en sluit aan bij het thema ‘duurzame energie’ in de duurzaamheidsagenda van de gemeente Laarbeek.

De beoordelingscommissie is enthousiast over de vier aangewezen gebieden voor de zonneparken, die volgens de commissie ieder zijn eigen sterke punt heeft. Bij de eerste aanvraag is dat een waardevolle bijdrage voor beekherstel; bij de tweede een waardevol interactief traject dat leidt tot draagvlak en kwalitatief hoge landschappelijke inpassing; het derde project heeft de potentie om vooral financieel meerwaarde te hebben voor inwoners, ondernemers en Platform Duurzaam Laarbeek, en het vierde is tenslotte een manier voor een lokale ondernemer om de eigen bedrijfsvoering te verduurzamen.

De aanvragers kunnen nu verder met het proces dat uiteindelijk moet leiden tot de aanleg van de zonneparken. Alle vier de aanvragen moeten nog wel een samenwerkingsovereenkomst opstellen, waarin duidelijk de procesparticipatie (omgevingsdialoog met omwonenden) en financiële participatie (hoe kunnen gemeenten en inwoners financieel meeprofiteren) wordt uitgelegd.

Wanneer de zonneparken ook daadwerkelijk kunnen worden aangelegd en in gebruik worden genomen is onder meer afhankelijk van het verkrijgen van een omgevingsvergunning en de behandeling van mogelijke bezwaren. De gemeente hoopt nog dit jaar de definitieve vergunning af te kunnen geven.