Afbeelding

Gedecoreerden ontvangen alsnog hun Koninklijke onderscheiding

Algemeen

Laarbeek - Vrijdag 3 juli kregen alsnog alle gedecoreerden hun Koninklijke onderscheiding officieel uitgereikt. Tijdens de reguliere Lintjesregen was het dit jaar - in verband met het coronavirus - niet mogelijk om dit op de normale, fysieke manier door te laten gaan. Landelijk werd een nieuwe datum - vrijdag 3 juli - vastgesteld. Burgemeester Frank van der Meijden reikte de onderscheidingen uit.

DeMooiLaarbeekKrant feliciteert nogmaals alle gedecoreerden. Foto's: Joost Duppen.

Mevrouw M.A.J.L. (Mariëtte) Frijters-Klijnen uit Beek en Donk 
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Mariëtte Frijters-Klijnen woonde de afgelopen 40 jaar in verschillende delen van Nederland en in Canada, maar waar ze ook woonde, ze zette zich er intensief en vaak bestuurlijk in voor de samenleving. Die combinatie heeft geleid tot de hoge onderscheiding.

Zo ving ze in de jaren tachtig van de vorige eeuw cursisten op in haar huiskamer in Canada, was er lid van twee ouderraden en deed ze vrijwilligerswerk voor de Nederlandse ambassade en voor de Cancer Society Canada. In de jaren negentig was ze vrijwilliger voor het thuisfrontcomité van de vliegbasis Twente, deed ze de PR en was ze voorzitter voor Operette Vereniging Gasparcone (1994-1999) en was ze secretaris van de Stichting Culinaire Hanzemarkt Twente (1996-1999) en van Honk en softbalvereniging RUN ‘71 (1997-1998). Ze zette zich in voor de communicatie rondom Oldenzaal 750 jaar (1999) en was van 1997-2000 vrijwillige gids voor VVV de Lutte. In de regio Bergen op Zoom was ze lid van de werkgroep Leefbaarheid Bergen op Zoom (2001), zat ze in het bestuur van de wijkcommissie Bergse Plaat (2002-2010) en was ze bestuurslid voor stichting Steunfonds (2002-2010) en oprichter en voorzitter van Stichting Zonnebloem Bergse Plaat (2003-2004).

Van 2011-2015 was ze Statenlid en fractiesecretaris voor de PVV in de Provincie Noord-Brabant en in diezelfde periode was ze ook lid van de Eerste Kamer.

Van 2015-2017 was ze secretaris bij Stichting Veilig Honk Bergen op Zoom en deed ze daar de PR, van 2016-2018 was ze secretaris van Stichting Stadspeeltuin Glymes. Tussen alle bedrijven door was ze actief als mantelzorger voor 6 familieleden, verspreid over de jaren 2003-2018.

Meteen na haar verhuizing naar Beek en Donk werd ze in 2018 secretaris van de dorpsraad Beek en Donk, vrijwilliger voor Stichting de Zorgboog, redactielid voor KBO krantje Bedonkske en vrijwilliger bij Stichting Vierbinden. In 2019 werd ze ook nog bestuurslid van de KBO Beek en Donk. Eén van haar ondersteuners schreef: “De zorg komt recht uit haar hart, ze doet van alles, maar is daar heel bescheiden over”.

Mevrouw A.P.M. (Ans) van de Kerkhof-van Hout uit Beek en Donk
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De activiteitenlijst van Ans van de Kerkhof van de afgelopen 30 jaar is indrukwekkend. Haar regionale en landelijke activiteiten voor de judobond, zijn samen met haar bestuurlijke inzet voor Laarbeek en omgeving reden voor de hoge onderscheiding.

Ze startte in 1989 met het opzetten van de Speel-o-theek in Beek en Donk waar ze tot 1993 betrokken bleef. Van 1990-1996 was ze vrijwilliger bij Kindervakantieweek Hiep Hoi en later werd ze daar ook bestuurslid. Van 1995-2003 was ze bestuurslid van de Roefeldag en aansluitend van 2003-2007 voorzitter van het organisatiecomité Teenexperience. Ze blies het Oranjecomité van 2015-2018 nieuw leven in met het ontwikkelen van het Oranjefestival. Sinds 2016 is ze bestuurslid en inmiddels voorzitter van de Dorpsraad van Beek en Donk en is ze voorzitter van de regieafdeling van Kans-Plus, regio Gemert-Laarbeek-Boekel die ze naar een hoger niveau tilde. In al die activiteiten laat ze zich zien als een betrokken bestuurder met visie en organisatietalent, die zelf ook de handen uit de mouwen steekt. Als mens is zij positief denkend en heeft ze een enorm doorzettingsvermogen.

Daarnaast zet zij zich van 1996 tot nu enorm in voor de judosport. Zij ondersteunde de regionale Judobond Zuid-Nederland van 1996-2005 bij wedstrijden en reizen. Is van 1996 tot nu penningmeester van stichting STEP die de wedstrijdgroep judoka’s ondersteunt. Was van 2005-2007 bestuurslid van de Judobond, district Zuid-Nederland en bleef daar nog tot 2019 vrijwilliger bij grote (inter)nationale toernooien.

Van 2007-2016 was ze bestuurslid met de portefeuille wedstrijdzaken en arbitrage van de landelijke Judobond. Ze heeft landelijk diverse evenementen georganiseerd en was eindverantwoordelijk voor het wereldkampioenschap judo van 2009 in Rotterdam.

De heer F.M.J. (Frans) Biemans uit Mariahout
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Frans Biemans zet zich al lange tijd in voor de politiek en voor diverse verenigingen. Hij was totaal ruim 25 jaar raadslid. Oorspronkelijk zat hij in de gemeenteraad van Lieshout (1990-1997). Na de samenvoeging van de gemeenten Lieshout, Aarle-Rixtel en Beek en Donk, kwam hij in de gemeenteraad van Laarbeek (1999-2018). In die jaren zette hij zich in voor diverse commissies. Daarnaast zet hij zich al meer dan 40 jaar in voor Badmintonclub Lieshout waar hij 25 jaar bestuurslid was en waarvoor hij in 2011 de Vrijwilligerspenning van Laarbeek ontving. In het verleden was hij 5 jaar bestuurslid van Carnavalsvereniging de Heikneuters in Mariahout. Sinds 2019 is hij gildecoördinator voor de 5 gilden in Laarbeek en sinds 2020 lid van de werkgroep Herdenk en vier in Laarbeek. Buiten Laarbeek zet hij zich sinds 2016 in als adviseur voor het behoud van de Sint Lambertus kerk in Eindhoven. Sinds 2016 is hij lid van de Ondernemingsraad bij zijn werkgever en sinds 2017 lid van het Ledenparlement van FNV/Overheid. Ook is hij sinds de Waterschapsverkiezingen van 2019 lid van het algemeen bestuur van Waterschap Aa en Maas.

De heer J.G.H.W. (John) Brugmans uit Mariahout 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Met groot enthousiasme zet John Brugmans zich al 22 jaar intensief in voor carnavalsvereniging De Heikneuters uit Mariahout. Hij draait er al sinds 1998 mee als bestuurslid en sinds 2012 is hij er voorzitter. Mede onder zijn leiding is de carnavalsvereniging gegroeid als een sociale verbinder in het dorp Mariahout. Hij is ook voorzitter van de jeugdcommissie. Samen met anderen zorgt hij er bovendien voor dat er allerlei carnavalsactiviteiten worden opgepakt richting jeugd, ouderen en zieken. Zijn carnavalsactiviteiten blijven niet beperkt tot de carnavalsperiode maar gaan het hele jaar door, bijvoorbeeld via het organiseren van de zeskamp voor de jeugd en als instructeur voor Sambaband Heisa, die vele activiteiten in het dorp opluistert. Eén van de ondersteuners schreef: “Hij zet zich met hart en ziel in en regelt alles prima en probeert vooral om de jeugd overal bij te betrekken, wat voor de leefbaarheid van het dorp in de toekomst belangrijk is.”

De heer H.A. (Henk) Hulsen uit Mariahout 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Henk Hulsen zet zich al lange tijd intensief in Mariahout: voor de kerk, voor sportverenigingen en voor de dorpsraad. Al sinds 1996 is hij vrijwilliger voor voetbalvereniging ELI. Hij was er 22 jaar bestuurslid waaronder secretaris. Op dit moment zorgt hij nog voor de communicatie en zet hij zich in als fondsenwerver. Van 2010 tot 2015 was hij bestuurslid van korfbalvereniging Spirit. De Parochie Zalig Pater van Eustachius van Lieshout kan al sinds 1980 op zijn inzet rekenen als lector, acoliet, koster en lid van de locatieraad. Ten slotte is hij sinds 2015 secretaris en vicevoorzitter van de dorpsraad Zorg om het Dorp Mariahout, waar hij zich onder andere bezig houdt met de subsidieaanvragen. Henk Hulsen zet zich al 40 jaar ononderbroken in voor de leefbaarheid van Mariahout. Dat doet hij op integere, zorgvuldige en betrokken wijze en daar wordt hij zeer om gewaardeerd.

De heer M.P.N. (Marinus) Smits uit Lieshout
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Al 45 jaar is Marinus Smits een trouwe vrijwilliger voor Hengelsportvereniging ’t Sluisje. Met 600 leden is het een grote vereniging met veel jeugdleden. Marinus Smits zet zich met veel passie in voor de jeugd, tijdens trainingen en wedstrijden. Daarnaast zorgt hij voor het onderhoud en de omgeving van het clubgebouw en organiseert hij jaarlijks samen met anderen diverse activiteiten zoals de nationale Hengeldag, de nationale Zwerfvuildag en een dag voor KansPlus. Hij is secuur, betrouwbaar en een aanpakker, waardoor georganiseerde activiteiten altijd op rolletjes verlopen. Toen de oude schuilgelegenheid was afgebrand, was hij vele uren als bouwvakker in de weer om het nieuwe clubhuis op te bouwen.

Inmiddels is hij ermee gestopt maar hij was 28 jaar bestuurslid van de vereniging waarvan 20 jaar als secretaris. In die functie vertegenwoordigde hij de vereniging in de Beheerseenheid Sportvisserij Regio Helmond en in de Beheerseenheid Stroomgebied de Aa.

Mevrouw M.A.H. (Ria) van der Zanden-Swinkels uit Lieshout
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Als politiek actief mens heeft Ria van de Zanden-Swinkels, zich intensief ingezet voor de gemeente Lieshout en later voor Laarbeek. Ze kwam in 1989 in de raad van de voormalig gemeente Lieshout als opvolger van J. van Vijfeiken die tussentijds ontslag nam. Ze bleef daar voor de partij Demokratisch Lieshout, tot het einde van de zelfstandige gemeente Lieshout in 1990. Ze zat in de gemeenteraad van gemeente Laarbeek van 2002-2006 voor de VVD en van 2010-2018 voor Partij Nieuw Laarbeek. Ook was ze fractievoorzitter van de PNL. Na de verkiezingen van 2018 stapte ze uit de raad om zonder onderbreking verder te gaan als wethouder financiën in Laarbeek. Ze vervulde die functie met hart en ziel maar zag zich na een vertrouwensbreuk met haar partij gedwongen om vrij plotseling haar ontslag te nemen, in juli 2019. Met haar vertrek verdween ze uit de politieke arena van Laarbeek. Haar inzet voor de politiek roept bewondering af, zowel om de lengte als de deskundigheid die ze hierin liet zien. In haar raadswerk kende ze haar feiten en was ze zeer deskundig in ruimtelijk en bouwkundige zaken. Het is haar van harte gegund om haar inzet voor ruim 13 jaar raadslidmaatschap beloond te zien met een onderscheiding.

De heer H.J.W.M. (Harrie) van den Boogaard en mevrouw R.M.R. (Regina) van den Boogaard-Merks uit Aarle-Rixtel
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Harrie van den Boogaard
Een verenigingsmens in hart en nieren, dat is Harrie van den Boogaard, die zich al bijna 30 jaar inzet binnen Aarle-Rixtel. Twee verenigingen kunnen altijd een beroep op hem doen. In Aarle-Rixtel zet hij zich al sinds 1991 in voor Stichting Organisatie Carnaval Ganzegat. Eerst als lid van de Raad van elf en later als penningmeester (1993-2000) en als voorzitter (2014-2017). Op dit moment is hij nog lid van de Hoge Raad, lid van de zaalcommissie en van de jubileumcommissie. Veel carnavalsactiviteiten doet hij samen met zijn vrouw Regina die dit jaar ook een onderscheiding ontving. Daarnaast zet hij zich al vanaf 1993 in voor Voetbalvereniging ASV’33. Daar begon hij als trainer (1993-2001), was hij lid van de activiteitencommissie (1998-2005), voorzitter van de jubileumcommissie (2006-2008) en lid van de financiële commissie (2008-heden). Verder helpt hij bij de organisatie van activiteiten en bij onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden en ook ondersteunt hij de penningmeester.

Regina van den BoogaardAltijd in de weer om kinderen een leuke tijd te bezorgen, dat kenmerkt Regina van den Boogaard-Merks. Al sinds 1989 is zij bestuurslid van en vrijwilliger bij Stichting Sinterklaas Aarle-Rixtel. Onopvallend maar onmisbaar zijn haar werkzaamheden en ze staat altijd voor iedereen klaar. Zij stuurt de collectanten aan, maakt en onderhoudt de thematische kostuums en verzorgt de catering. Ook is zij medeorganisator van de intochten en uittochten. Samen met haar man Harrie, die ook een onderscheiding ontving, zet ze zich in voor de carnavalsvereniging van Aarle-Rixtel. Daar begeleidt ze de jeugdige dansmariekes sinds 2009. Ze verzorgt voor hen de kostuums en catering, begeleidt de trainingen, onderhoudt het contact met de ouders en het bestuur en regelt het vervoer en de muziek. Ook vindt ze nog tijd om samen met haar man voor voetbalvereniging ASV’33 schoonmaakwerkzaamheden te doen.

Mevrouw M.J.H.C. (Marie-José) van de Ven-Swinkels uit Aarle-Rixtel
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Onvermoeibaar en met veel gezelligheid, dat typeert Marie-José van de Ven-Swinkels, als het gaat om haar inzet voor het Onze Lieve Vrouw Gilde in Aarle-Rixtel. Zij begon er in 1975 toen ze optrad als patroonheilige tijdens de gildefeesten en de processies. Pas later mochten vrouwen ook lid worden en vanaf dat moment liet ze het gilde niet meer los. Ze maakt en vermaakt de jeugdpakken en repareert de vendelvlaggen en gildevlag. Ook houdt ze het gildepaviljoen schoon en verzorgt ze daar de inkoop. Daarnaast is ze al sinds 1979 secretaris van de vendelcommissie van de Bond van Schuttersgilden Kring Peelland. Daar regelt ze de inschrijfformulieren, maakt de pasjes voor de vendeliers en schrijft mee aan de juryrapporten. Sinds 1993 verzorgt ze bij de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden de administratieve verwerking van de juryrapporten en bepaalt ze mede de wedstrijduitslagen tijdens het jaarlijkse federatietoernooi vendelen en tijdens de Landjuwelen. Tenslotte zet ze zich sinds 2014 op afroepbasis in als gastvrouw bij Stichting De Zorgboog in Helmond.

Mevrouw M.G.J. (Mia) Debeij-Gubbels uit Beek en Donk
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Al heel wat jaren geleden begon Mia Debeij-Gubbels zich in te zetten voor de samenleving. Zo was ze van 1976-2007 groepsleidster bij de Peuterspeelzaal Hummelhonk in Beek en Donk, twee ochtenden per week. Ze was er zo lang dat ze totaal ongeveer 2100 peuters begeleidde en zelfs de kinderen van eerdere peuters in haar groep had. Vanaf 1987 ging ze zich ook inzetten voor ouderen. Ze zet zich tot op de dag van vandaag in als gastvrouw bij woon-zorgcomplex De Regt in Beek en Donk en verzorgt daar sinds 2011 samen met anderen de gebedsdienst, eenmaal per zes weken. Haar inzet is altijd enthousiast. Met een glimlach op haar gezicht zorgt zij voor een fijne sfeer. Ook bezoekt ze sinds 2002 ouderen in Beek en Donk, als trouwe vrijwilliger van vereniging De Zonnebloem.

Mevrouw A.M.J. (Annemie) de Haas-van Dijk uit Beek en Donk
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

“Ik heb het goed en dat gun ik ook een ander” onder dat motto zet Annemie de Haas-van Dijk zich al 55 jaar in voor de samenleving. Van 1965 tot 1971 was zij medeoprichter en vice-voorzitter van de KPJ Gemert. In 1972 werd ze actief lid van de KVO Beek en Donk, waar ze samen met anderen vele creatieve en culturele activiteiten organiseerde. In 1981 fuseerde de KVO Beek en Donk met Lieshout en Aarle-Rixtel. Annemie de Haas bleef actief voor de KVO en van 1994-2003 was ze zowel voorzitter van de KVO rayon Laarbeek als bestuurslid van de KVO kring Helmond. In die functies droeg ze veel bij aan de ontwikkeling van vrouwen. Vanaf 2004 tot vandaag zet ze zich in als koster. Eerst in de Leonarduskerk en later ook in de Michaëlkerk. Ze verzorgt de diensten inclusief de uitvaarten en helpt mee om de kinderen te begeleiden als voorbereiding voor hun vormsel. Ook verzorgt ze het sierschrift voor de parochie, zoals het schrijven van doopoorkondes, herstelt ze kleding en brengt ze post rond in het buitengebied. Ze verleende langdurig mantelzorg voor haar vader en later ook voor haar moeder en nicht. Ook vindt ze nog tijd om vanaf 2004 tot de dag van vandaag te collecteren voor allerlei goede doelen.