Afbeelding
Foto: Rawpixel Ltd.

Hoe ziet jouw leven eruit als je oud bent? Vul de enquete in

Gemeente

Het lijkt misschien raar om hier op jonge leeftijd al over na te denken, maar het is wel nodig. In Nederland zijn veel zaken goed geregeld, maar doordat mensen steeds langer leven verandert de zorg. Er wordt van inwoners verwacht dat ze langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het is niet mogelijk om bij elke zorgvraag een beroep te doen op de overheid. Daarom is het belangrijk dat je juist op jongere leeftijd bewust bezig bent met wat oud worden vandaag de dag voor je betekent en wat dit van je vraagt.

Laarbeek - Denk je er wel eens over na hoe je leven eruitziet als je oud bent? Of je woning dan nog geschikt is om in te wonen? Of je een goed netwerk hebt waarop je kunt terugvallen als je over 10, 20 of misschien wel 40 jaar minder mobiel bent? Doe mee met het onderzoek.

De woning
In Laarbeek is het fijn wonen. Om ervoor te zorgen dat je ook op latere leeftijd een fijne woning hebt waar je met een gerust hart oud kunt worden, is het belangrijk om te bedenken of dit mogelijk is in de woning waar je nu woont. Kun je aanpassingen doen om langer zelfstandig te blijven wonen, zoals alle faciliteiten op de begane grond inrichten? Als die mogelijkheden er niet zijn, ga je dan op zoek naar een andere woning? En wanneer ga je dan op zoek, op welke leeftijd? Meestal komen deze vragen pas bij je op als er beginnende problemen zijn, maar dan is het vaak te laat. Er zijn dan niet veel mogelijkheden meer. Daarom is het belangrijk hier al op jongere leeftijd mee aan de slag te gaan.

Sociaal netwerk
Laarbeek heeft een hechte gemeenschap van families, vriendengroepen en buurten. Meestal is er wel iemand in de buurt op wie je een beroep kunt doen als je zelf geen boodschappen kunt doen of opvang zoekt voor de kinderen. Maar hoe zit dit als je ouder wordt en misschien vaker hulp nodig hebt? Wonen je kinderen in de buurt? Hebben zij de mogelijkheid om voor je te zorgen als dit nodig is? Bespreek je deze zaken wel eens met familieleden, vrienden of buurtgenoten? Als je op tijd bouwt aan je netwerk, voorkomt dit problemen op een latere leeftijd.

Visie op vergrijzing: vul de vragenlijst in!
Ook de gemeente denkt na over deze vragen. Het feit dat inwoners steeds ouder worden (ook wel vergrijzing genoemd) vraagt om een duidelijke visie van de gemeente: hoe kunnen we dit probleem samen met onze inwoners aanpakken? De gemeente werkt aan een visie op vergrijzing en is benieuwd naar je mening en ervaringen. Zij hopen op reacties uit alle leeftijdsgroepen zodat ze een goed beeld krijgen. Vul hier de enquête in.