Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Samen fietsen op een duofiets

Algemeen

Laarbeek - Nederland is een fietsland. Kinderen worden op jonge leeftijd geleerd hoe ze moeten fietsen. Maar fietsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er is een groep inwoners die geen gebruik kan maken van een normale fiets. In Laarbeek vinden ze het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Fietsen hoort daar zeker ook bij: het verbetert de gezondheid en het welzijn van de inwoners. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen toch kunnen fietsen, kunt u gebruikmaken van een van de duofietsen in Laarbeek.

Op een duofiets kunnen twee mensen naast elkaar zitten. Kunt u of kent u iemand die geen gebruik kan maken van een normale fiets of tandem? Bijvoorbeeld omdat u balansproblemen heeft of omdat u slecht ziet? Dan kunt u gebruikmaken van een duofiets. U zit op de duofiets met zijn tweeën naast elkaar. De bijrijder zit veel steviger dan op een normale fiets, door onder andere de heupgordel en voetfixatie. De duofiets kan niet omvallen. Het is wel belangrijk dat de bestuurder genoeg verkeersinzicht heeft, zodat hij of zij de fiets veilig kan besturen.

U kunt de fiets gebruiken om bijvoorbeeld een fietsroute te volgen, een boodschap te doen of om iemand te bezoeken. U kunt de fiets recreatief gebruiken.

Lokale samenwerking
De aanschaf en het onderhoud van de fietsen is een mooi voorbeeld van lokale samenwerking door de Dorpsraden, LEV Laarbeek, Gemeente Laarbeek, Zorgboogcentrum de Regt, Logeerhuis Plezant, de Pastorie Aarle-Rixtel en lokale fietsenmakers.

U bent niet verplicht om de fiets in uw eigen kern te gebruiken. U mag ook gebruikmaken van de fiets in een andere kern.

Verhuur
De duofietsen zijn te huur voor 5 euro per dagdeel en zijn te reserveren via Zorgboogcentrum de Regt (0492-471219), Logeerhuis Plezant (0499-427182) en De Pastorie Aarle-Rixtel (0492-218218).

In Mariahout komt op termijn nog een vierde fiets te staan, deze aanvraag is nog lopende. Wilt u graag meer weten over de verhuur of het gebruik van de fietsen? Dan kunt u contact opnemen met de Dorpsondersteuners van LEV Laarbeek via 0492-328800.