Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Geen kermis in Lieshout en Beek en Donk

Activiteiten & Evenementen Coronavirus

Laarbeek - Het niet kunnen handhaven op de geldende maatregelen is de voornaamste reden voor burgemeester Frank van der Meijden om dit jaar geen kermis meer te organiseren in Lieshout (5-8 september) en Beek en Donk (11-15 september). “Ik begrijp de teleurstelling bij de kinderen, de jeugd en de volwassenen, maar de gezondheid van alle inwoners staat voorop.”

De handhaving heeft betrekking op twee elementen: de kermis zelf en de horeca.

Kermis
De organisatie van de kermis in Lieshout en Beek en Donk is in handen van de gemeente. De Werkgroep Veiligheid van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (Bovak) en de Commissie Veiligheid van De Nederlandse Kermisbond (NKB) hebben een advies en richtlijnen uitgebracht met maatregelen om op een veilige manier een kermis te kunnen houden. Belangrijke regel is, dat de 1,5-meter afstand van kracht is. Dat betekent dat het aantal bezoekers op het terrein en in de attracties afgestemd moet zijn op de beschikbare ruimte. Die ruimte is in Beek en Donk en in Lieshout beperkt en kan niet voldoende uitgebreid worden om aan de maatregelen te kunnen voldoen. Afschalen van het aantal attracties is geen optie. Bovendien stellen de beide veiligheidscommissies dat de organisatie (is; de gemeente) bij de ingang(en) van de kermis alle bezoekers beneden de 18 jaar moeten voorzien van een polsbandje. Daarmee is het voor de exploitanten duidelijk, dat deze kinderen geen 1,5 meter afstand hoeven te houden. “De verantwoordelijkheden voor hygiënemaatregelen, toegangscontrole, toezicht en handhaving kunnen niet alleen op ons bordje worden gelegd en kunnen we onvoldoende uitvoeren of handhaven”, aldus de burgemeester; “Dan rest me niets anders dan het evenement af te gelasten, hoe spijtig ik dat ook vind.”

Horeca
Uit een overleg met enkele betrokken lokale horeca-ondernemers en de lokale afvaardiging Laarbeek van Koninklijke Horeca Nederland is gebleken dat zij opzien tegen de uitvoerbaarheid van de geldende regelgeving. Het reserveren en verplicht zitten op het terras is bij extra drukte vanwege een evenement simpelweg niet te doen. “Afgelopen weekend heb ik zelf ervaren hoe lastig de regels in de horeca uit te voeren zijn. De beste bedoelingen enerzijds en de beperkingen anderzijds botsen al met elkaar op een gewoon weekend, laat staan als het drukker is omdat er kermis is” zegt de burgemeester hierover. “Veel evenementen en kermissen in de regio gaan niet door, daarmee heeft een evenement dat wel doorgaat een aanzuigende werking. Daarvoor is er nu geen ruimte, hoezeer ik de Laarbeekse inwoners ook een verzetje gun.”

Over de kermis in Aarle-Rixtel volgt mogelijk later deze week een beslissing. De kermis in Aarle-Rixtel wordt niet door de gemeente georganiseerd. De kermis in Mariahout vindt jaarlijks medio juni plaats en ging dit jaar ook niet door.