Afbeelding
Foto: Mark Barten

Medio september meer duidelijkheid over Heuvel in Lieshout

Algemeen

Lieshout - Zoals het er nu uitziet zullen half september de plannen voor De Heuvel in Lieshout ontrolt worden. Omwonenden en belangenorganisaties uit Lieshout zijn vorige maand al bijgepraat. Verantwoordelijk wethouder Tonny Meulensteen gaf in de commissievergadering Algemene Zaken aan dat hij verwacht half september een infoavond voor heel Lieshout te kunnen organiseren en dat de plannen dan ook voor de gemeenteraad duidelijk gaan worden.

In juni 2017 startte het onderzoek naar de toekomst van De Heuvel in Lieshout. Een nieuw winkelcentrum moest er komen, dat het dorpscentrum een positieve impuls geeft. Een jaar werd ervoor uitgetrokken om te onderzoeken hoe het terrein waar nu nog het oude Rabobank-pand staat aangepakt kon worden. De bedoeling is onder meer dat op die plek de Jumbo (die nu nog aan de Dorpsstraat huist) een nieuwe winkel gaat bouwen. Groot struikelblok was het parkeerprobleem. Een jaar werd drie jaar, maar eindelijk lijken de plannen rond en is er een oplossing gevonden voor de parkeerproblematiek die zou kunnen ontstaan. De financiën zijn echter nog niet helemaal rond.

Wethouder Meulensteen gaf dit tijdens de commissievergadering nog maar eens aan. Daarin werd gesproken over het gebruiken van Ruimte voor Ruimte gelden. Normaal worden deze gebruikt voor het slopen van gebouwen en stallen in het buitengebied; agrarische bedrijfsbeëindiging of verplaatsing; kwaliteitsverbetering in het buitengebied. De provincie stemt er nu mee in dat dit geld ook nadrukkelijk voor het aanpakken van De Heuvel in Lieshout gebruikt mag worden. Voor elk Ruimte voor Ruimte-kavel dat wordt gerealiseerd in het buitengebied ontvangt de gemeente 50.000 euro. De gemeente gaat er nu vanuit dat in het buitengebied 45 RvR-kavels gerealiseerd kunnen worden, wat goed is voor 2,25 miljoen euro. Als uitzondering zal hiervan op 1 september 1,2 miljoen euro direct beschikbaar zijn als voor financiering. "Dat geld is specifiek voor De Heuvel. Anders kunnen we dat project niet van de grond trekken”, stelde Meulensteen in de commissievergadering. "Maar met dat bedrag zijn we er nog niet”, gaf hij de commissieleden nog mee.