Afbeelding
Foto: Lenie Huijbers

Taken voor gemeente én burgers bij klimaatverandering

Gemeente

Tekst: Daan Daniëls

Laarbeek - De ene week heb je te maken met tropische temperaturen en wil je het liefst een duik nemen in het zwembad. De andere week verandert de straat voor je huis zelf in een zwembad. Een fikse hoosbui zet de hele straat blank. Het veranderende klimaat in Nederland zorgt beetje bij beetje voor steeds meer overlast. Ook in Laarbeek.

"We hebben tegenwoordig langere warmteperiodes en daarbij komende hitte en droogte. Daarnaast hebben we ook steeds vaker te maken met hoosbuien. Daar zijn we als gemeente niet zo goed op ingericht”, legt wethouder Joan Briels uit.

Waar Laarbeek aan moet wennen is de langere droogte periodes en de piekbelasting als het gaat om neerslag. De gemeente heeft daarom onlangs ook een klimaatenquête uitgevoerd onder de inwoners, om te kijken hoe zij tegen de klimaatverandering aan kijken. Met 381 respondenten een representatieve enquête. "We wilden polsen hoe het leeft onder de inwoners, maar wilden ook direct zorgen voor een stukje bewustwording”, legt wethouder Briels uit. "Het is hoopgevend dat mensen zien dat ze er zelf ook iets mee moeten.”

Briels ziet dat er voor burgers taken liggen, maar ook zeker voor de gemeente. "Tegenwoordig zijn wijken erop ingericht als het gaat om de piekbelasting van water bij hoosbuien. De uitdaging zit hem in de bestaande wijken. Dan gaat het om het rioolstelsel, maar ook om te kijken welke gebieden gebruikt kunnen worden om te laten overstromen. De kunst is het beheersen van het water. Het moet niet voor overlast zorgen, maar we moeten ook proberen het beter vast te houden. Zodat we het mogelijk kunnen gebruiken bij droogte.”

Een voorbeeld hiervan is industrieterrein Bemmer IV. Daar is veel grond versteend, ter compensatie daarvan is waterhouderij de Blauwe Poort aangelegd. Hier wordt water opgeslagen dat tijdens droogte weer kan worden gebruikt. Volgens Briels is het sowieso goed als mensen nadenken hoe ze hun tuin inrichten. "Voortuinen en tuinen compleet verharden is makkelijk, maar het water moet wel ergens heen. Het grootste gedeelte van de gronden in Laarbeek is in handen van bedrijven en particulieren. Als iedereen het water dat valt afschuift op gemeentegrond, is het voor de gemeente niet eenvoudig om dit op te lossen.”

Struiken, planten of een boom in je (voor)tuin plaatsen kan al helpen om het water op een goede manier te managen. Daarnaast heeft het volgens Briels nog een ander voordeel. "Vergroenen kan ook de hitte tegengaan in je tuin op warme dagen.”

De uitkomst van de enquête stemt Briels positief. Voor de lange termijn wil hij met de inwoners gaan kijken welke mogelijkheden er zijn om klimaatverandering aan te gaan pakken. Op de korte termijn wordt in probleemgebieden bijvoorbeeld al de riolering aangepast.

Voor meer info: laarbeek.nl/klimaatverandering.