Afbeelding

Meer ‘waterbewust handelen’ middels de aanschaf van een regenton

Algemeen Duurzaam

Laarbeek - De roep vanuit de overheid en natuur- en milieuorganisaties om zuinig met het drinkwater om te gaan vanwege de droogte in Nederland, wordt steeds luider. Op het NOS journaal waren al beelden van ‘onder water gelopen straten’ te zien. Ook heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in talkshow ‘Beau’ op maandagavond 22 juni 2020 gesproken over de huidige droogte. Ze zei hierin ‘zet de regenton in je tuin’ en sprak tevens haar hoop op actie van burgers uit. 

Online zijn er evenzo initiatieven opgezet waar #elkedruppeltelt hier een van is: “Op 29 mei riepen we alle Brabantse burgers, boeren en bedrijven dringend op: gebruik vanaf vandaag minder water én houd de regen die komende weken valt zo lang mogelijk vast”, aldus het Waterschap de Dommel op 8 juli 2020. Ook heeft het waterschap Aa en Maas een subsidieregeling beschikbaar voor klimaatbestendige maatregelen.

Via de regentonnenactie van de gemeente Laarbeek in 2019, zijn er al zo’n 300 regentonnen geplaatst. Om gehoor te geven aan de oproep van natuur- en milieuorganisaties en de realisatie van de klimaatdoelstellingen van de overheid, kan het op grotere schaal plaatsen van regentonnen in Laarbeek bijdragen aan de bestrijding van de droogte, het besparen van drinkwater en de ontlasting van het riool.

Wilt u net zoals de al 300 huishoudens ook meer ‘waterbewust’ gaan handelen middels de aanschaf van een regenton? Dat kan! Via TonTonRegenton is het mogelijk om nog een regentonproject in uw kern op te starten, door mogelijk gebruik te maken van een beschikbare subsidieregeling. De regentonnen worden dan niet alleen afgeleverd, maar tegelijkertijd geïnstalleerd. Dit betekent dat u niet meer zelf aan de slag hoeft te gaan met het afkoppelen van de regenpijp van het riool, want dat is evenals het aansluiten van een nieuw kastje voor internet, televisie en bellen, soms nog een heel gepuzzel.

Eerst vindt er een inventarisatie plaats. Uw animo voor een regenton kunt u tot uiterlijk 2 augustus 2020 kenbaar maken via e-mail o.v.v. naam, adres, telnr. naar regenton_2020@outlook.com. Daarna ontvangt u meer informatie over de precieze opzet van het project en het verdere verloop daarvan. Alvast bedankt voor uw reactie.