Vlnr: Jos van Vijfeijken, Gerard Bunthof, Laurens van Deursen en Lambert Sanders
Vlnr: Jos van Vijfeijken, Gerard Bunthof, Laurens van Deursen en Lambert Sanders

Vrijwilligers actief voor onderhoud Vennenroute in Mariahout

Algemeen

Mariahout - In overleg met de gemeente Laarbeek is er door Zorg om het Dorp (ZOD), tevens Dorpsraad Mariahout, een redelijk te belopen route rondom het Torreven en Vossenbergven gecreëerd. Het te smalle paadje heeft Zorg om het Dorp breder gemaakt zodat het voor iedereen wat toegankelijker is geworden. Gelukkig hebben vrijwilligers zich aangeboden om mee te denken hoe dit pad begaanbaar kan blijven. Ze zijn bereid hiervoor hun handen uit de mouwen te steken. 

Het onderhoud vereist de nodige inzet. Taaie wortels van bramenstruiken doorkruisen het pad en jonge uitschieters vormen een obstakel voor de wandelaars. Dat geldt ook voor bepaalde grassen en overgroei van heide. Er is gezamenlijk een plan opgesteld en een vast ploegje gaat aan de slag. Andere ZOD-vrijwilligers zetten zich weer elders in door gras te maaien zoals bij Ommetje Oost, Zuid en de Boerdonkse Kampen. Hartelijk dank hiervoor.

De Vennenroute heeft een lengte van 1,7 km. en gaat gedeeltelijk, voorbij het poortje, door het bos. Men kan ook de kortere versies van 0,7 en 1,0 km lopen, welke het meest geschikt zijn voor ouders met kinderwagens of personen die minder goed ter been zijn. De Vennenroute is een aanwinst voor de bewoners van Mariahout, omdat het Torrenven nog geen 800 meter van de bebouwde kom afligt en dus voor velen bereikbaar is. Dat geldt trouwens ook voor alle Laarbeekenaren; het is een plek die te bezoeken waard is. Het is te bereiken via de Rooijseweg en Torrenven. Het laatste stukje van deze weg is zandpad en minder goed voor auto’s en fietsers te bereiken. U kunt dus het beste vooraan bij de Rooijseweg parkeren. Zorg om het Dorp hoopt dat in de toekomst de bereikbaarheid geoptimaliseerd wordt.