Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

'Samen sterk de coronatijd door'

Algemeen

Aarle-Rixtel – ‘Samen sterk’ staat op de levensgrote klomp voor het Klompenschuurtje in Aarle-Rixtel. Demonstraties en workshops zijn voorlopig op de lange baan geschoven. Bloemen in de klomp bloeien uitbundig, net als de levenslust van eigenaresse Nicole van Aarle.

Van volle agenda buitenshuis naar drukte binnenshuis
Soms gebeuren er dingen in de wereld die je leven een andere wending geven. Nicole van Aarle weet er alles van. Energiek en recht voor z’n raap heeft Nicole haar portie levenservaring opgedaan. Bijna tien jaar werkte ze als chauffeur voor defensie, waarna ze in 2005 als vijfde generatie het vak van klompenmaakster over nam. Stilzitten is niet bij; Nicole heeft de afleiding nodig. De intelligente lockdown was schakelen. “Toen maatregelen rondom Corona werden afgekondigd keek ik tegen de volste agenda ooit aan”, lacht Nicole. “Demonstraties en workshops, een beurs in het buitenland, maar het ging allemaal niet door.” Nicole kan en wil niet stilzitten. Al gauw werd de grote klomp in haar voortuin uitgehold en voorzien van de tekst ‘Samen sterk’. Pieter Verschure zorgde voor mooie bloemen. Nicole ging aan de slag om mensen tijdens deze moeilijke tijd ‘een hart onder de riem’ te steken. Met twee jongens die thuis onderwijs moesten krijgen, en ook een man die ZZP-er is, moest er bij Nicole thuis, net als in veel gezinnen, geïmproviseerd worden. Ballen werden in de lucht gehouden en iets negatiefs werd omgebogen tot iets positiefs.

Van de nood een deugd maken
Ondernemers uit de omgeving bedachten pakketten die aan de deur afgeleverd konden worden. Daarom maakte Nicole knutselpakketten voor mensen die thuis zaten. “Spijkerplankjes om te knutselen of klompen die je samen kunt beschilderen”, legt Nicole uit. “Alles ging de deur uit voor inkoopsprijs.” Vóór haar klompenschuurtje plaatste ze houten tulpen in diverse kleuren. “Kleur geven aan het leven en uitgaan van vertrouwen in elkaar vind ik belangrijk”, vertelt Nicole. “Je kon pakken wat je leuk vond, een foto en je naam appen en ik stuurde de rekening.” Bijzonder was het maken van rouwwerk voor overledenen aan corona. Respectvol toont ze een rouwkrans die ze maakte met allemaal klompjes. De klompen die de overledene altijd droeg springen in het oog omdat de andere klompjes blank gelaten zijn. Inmiddels lijkt het leven wat normaler te worden. Nicole heeft zich op een nieuw avontuur gestort. “Een webshop”, zucht ze lachend. “terwijl ik echt niet goed met computers ben.” Bladen met aantekeningen gaan over tafel en ook de website die in ontwikkeling is wordt getoond. Ook hier heeft een bezige bij van de nood een deugd gemaakt.