Vlnr: Stan van den Boogaart, Wouter van der Avoird en Xippe Hendrikx
Vlnr: Stan van den Boogaart, Wouter van der Avoird en Xippe Hendrikx

'Azewalt': een korte film als profielwerkstuk

Algemeen

Beek en Donk - Een korte film als profielwerkstuk. Drie jongens uit 6 VWO van het Commanderij College in Gemert kozen ervoor om een professionele korte film te maken. Én in december zal deze in de Cacaofabriek in Helmond voor het eerst worden vertoond!

Xippe Hendrikx (16) uit Gemert, Stan van den Boogaart (17) uit Mariahout en Wouter van der Avoird (16) uit Beek en Donk zijn de makers van de korte film. "In ons vijfde leerjaar zijn we begonnen met het project: 'Film en Literatuur' en kregen we te horen dat we voor ons eindproject, het profielwerkstuk, een korte film mochten maken." Dat lieten de jongens zich geen tweede keer zeggen. Sinds hun eerste leerjaar zijn ze al bezig met het maken van films, sketches en reclame. Van het schrijven van het script tot de nabewerking. "Het is voor ons echt een hobby, een passie. We werken onder de naam Anoniemand Productions."

De korte film
Het is een korte film met een duidelijke boodschap: het grijze gebied tussen de abstracte begrippen goed en slecht, en over hoe een held hard kan verliezen. "We willen nog niet te veel vertellen over de verhaallijn, omdat dit teveel weg zal geven over het verhaal."

Toch lichten ze al een klein tipje van de sluier. Het verhaal zal zich afspelen in Nederland, waar een burgeroorlog plaats heeft gevonden naar aanleiding van de daden van Azewalt. "Het verhaal wordt uit het perspectief van verschillende personen verteld. Wat wij heel belangrijk vinden is diepte in de personages, dus werken we momenteel hard aan het uitwerken van het script."

Voor school moeten ze 80 uur werken aan het profielwerkstuk. En naast het maken van de film moeten ze ook nog veel papierwerk inleveren zoals bijvoorbeeld het script, een storyboard en de decoupage. "De korte film zal ongeveer 15 tot 20 minuten gaan duren. Alle productie, zoals de camera, geluid en nabewerking doen we zelf. Daarnaast schrijft Xippe de muziek voor de film."

Crowdfunding
Sinds maart zijn de jongens begonnen met het project. Al snel beseften de jongens dat ze een budget nodig hadden om het project professioneel aan te kunnen pakken. "Wij zijn natuurlijk drie full-time scholieren en hebben niet de beschikking over goede apparatuur, kostuums enz. Om een mooi eindresultaat te leveren, is het belangrijk om bijvoorbeeld goede apparatuur te gebruiken. Door ervaringen weten we wat slechte apparatuur kan doen met het eindresultaat."

Vandaar dat de jongens een crowdfunding starten waarbij de donateurs een compensatie ontvangen voor het gedoneerde bedrag. In december zal de premiere van de korte film in de Cacaofabriek worden getoond. Donateurs die bijvoorbeeld 15 euro doneren, ontvangen een kaartje voor de premiere. Bij een nog hogere donatie krijg je zelfs extra updates en behind-the-scenesbeelden.

"We hebben het doelbedrag zo laag mogelijk gehouden en al het geld van de crowdfunding gaat rechtstreeks naar de film. Zo betalen we onszelf niet en de acteurs zijn allemaal vrijwilligers. Ons doel is namelijk niet om iets te verdienen aan deze film, maar puur om het beste eindresultaat te leveren!"

Zodra het doelbedrag behaald is, zullen ze gaan starten met het casten van de rollen die ze niet zelf spelen én filmen. "Dat zal zo’n twee weken tot één maand in beslag nemen en daarna starten we met de nabewerking. Dat vergt een strakke planning, maar we hebben er enorm veel zin in!"

Voor meer informatie over het project of het doen van een donatie kun je een kijkje nemen op de website: www.azewalt.nl.