Archieffoto
Archieffoto Foto: Mark Barten

Positief gesprek tussen gemeente en jongeren moet leiden tot minder overlast

Gemeente

Beek en Donk - Al enige tijd verblijven er jongeren in de middag- en avonduren op en rondom het parkeerterrein achter het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk. De gemeente laat in een reactie weten begrip te hebben voor jeugd die elkaar in coronatijd wil ontmoeten. "Echter geregeld bereiken ons klachten over de aanwezigheid van de jongeren en activiteiten die als overlast worden ervaren. In een samenwerking tussen jeugd- en jongerenwerkers van LEV, politie, gemeentebestuur, beleidsmedewerkers en opsporingsambtenaren van de gemeente (BOA’s) zijn maatregelen getroffen om de overlast te beperken."

Woensdagavond 19 augustus hebben de burgemeester, jongerenwerker, wijkagent en BOA een bezoek gebracht aan De Boemerang Tienerwerk in Beek en Donk. Daar zijn zij in gesprek gegaan met ongeveer 40 aanwezige jeugdige bezoekers. Burgemeester Frank van der Meijden: “Het was een zeer positieve en constructieve bijeenkomst, waar over en weer begrip was voor elkaar en een goede dialoog werd gevoerd.” De jongeren gaan zelf nadenken over alternatieven om elkaar te ontmoeten. Hiervoor is een werkgroepje gevormd, waarin ook politie en jongerenwerk deelnemen.

In contact
"Er houden zich voornamelijk twee groepen op; een groep met jongere en een groep met oudere jeugd. Met beide groepen hebben we goede contacten en weten we hoe deze zijn samengesteld. Afgelopen weken hebben we veelvuldig contact met hen gehad. We hebben ze aangesproken op hun gedrag en het effect dat ze hebben op de buurt. In enkele gevallen heeft dat geleid tot verbetering, in enkele gevallen nog niet. Dat de jongeren zich op een open en goed zichtbare plek ophouden zien we liever, dan ergens achteraf, waar geen of nauwelijks toezicht mogelijk is. We hebben wel aandacht voor de overlast die dat met zich meebrengt."

Maatregelen
-Als pilot is speciaal voor de jongeren De Boemerang elke woensdagavond open. Cendra in Aarle-Rixtel opent binnenkort ook weer de deuren. Ontmoeten kan dan weer binnen.
-De jongeren zijn aangesproken op het feit dat ze afval achterlaten. We zien daar verbetering in. Omdat de prullenbakken vaker geleegd worden, nodigt dat de jongeren uit om afval weg te gooien.
-Voor sigarettenpeuken komt een verzamelputje.
-De jongeren zijn aangesproken op het hard wegrijden met auto`s.

Buurtbewoners
De omwonenden van het Ontmoetingscentrum zijn op de hoogte gebracht over de maatregelen. Ze kunnen zelf de jongeren aanspreken of een melding maken.