Archieffoto; steun voor de zorgmedewerkers
Archieffoto; steun voor de zorgmedewerkers

Aantal coronabesmettingen loopt weer op in Laarbeek

Medisch & Gezondheid Coronavirus

Laarbeek - Laarbeek was een lange tijd gevrijwaard van coronabesmettingen, maar inmiddels loopt het aantal besmette personen weer flink op. Vorige week bleek uit cijfers van het RIVM dat er twee mensen besmet waren geraakt. Deze week is dat aantal al opgelopen naar tien. Daarmee is Laarbeek een van de snelste stijgers in de regio. 

"Ik ben er niet van geschrokken, het past in de landelijke lijn”, reageert burgemeester Frank van der Meijden. Daarmee doelt hij op het feit dat in heel Nederland het aantal besmette personen weer fors aan het stijgen is de laatste weken. "We weten in Laarbeek ook waar het vandaan komt. 25 procent zijn mensen die het opgelopen hebben op vakantie. 75 procent heeft het opgelopen bij thuisbijeenkomsten. Dit past ook in de landelijke trend.”

Vorige week gaf minister-president Mark Rutte het dringende advies om thuis nog maximaal zes gasten te ontvangen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de mensen zelf. De controle daarop is erg lastig, geeft ook Van der Meijden aan. En dat baart hem dan wel weer zorgen. "Aan thuissituaties kunnen we weinig doen. Met de noodverordening kunnen we niet achter de voordeur bij mensen kijken. Of het moeten echt excessen zijn.”

Van der Meijden doet dan ook een oproep aan het gezonde verstand van de inwoners. Om er voor te zorgen dat het aantal besmettingen in Laarbeek niet fors gaat oplopen. "Wat we wel kunnen doen is er alertheid voor vragen. ‘Mensen let zo goed mogelijk op’. Je ziet dat er de laatste tijd een bepaalde mate van gewenning en verslapping is ontstaan. Het vraagt een extra inspanning van ons om mensen weer bewust te laten worden van de gevaren."