Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

'Elkaar helpen bij verlies en verdriet'

Algemeen

Lieshout - Ter gelegenheid van diens 15-jarig bestaan hield Coda Uitvaarten uit Lieshout donderdag 27 augustus een lezing van rouwspecialist Manu Keirse. 

Programma
De avond werd ingeleid met een live optreden van een zangeres. Om 19.00 uur kondigde eigenaresse van Coda Uitvaarten, Franca van de Kerkhof, Manu Keirse aan. De lezing duurde ongeveer anderhalf uur en was gevuld met anekdotes uit zijn (professionele) leven. De aanwezigen kregen tips om zichzelf en anderen te helpen in het rouwproces. De belangrijkste motieven van de lezing waren één: luister naar het verhaal van mensen en twee: mensen in rouwarbeid (“het verwerken van verlies is een baan op zich”, aldus Manu) kunnen zich anders gedragen, maar zijn nog altijd dezelfde, normale en evenwichtige mensen, met normale gevoelens.

Na de lezing kondigde Franca een korte pauze aan, waarin ruimte was voor een drankje en een praatje. Door middel van een looproute en een systeem waarbij rij voor rij mensen op mochten staan werd er rekening gehouden met de maatregelen omtrent het coronavirus. De zangeres zorgde tijdens de pauze wederom voor live muziek.

Na de pauze was er gelegenheid om vragen te stellen aan Manu. Eén van de aanwezigen sprak tijdens de vragenronde haar dankbaarheid uit voor het concept van Coda uitvaarten, opbaarhuisjes.nl, waarbij een mobiel opbaarhuisje in haar tuin geplaatst werd. “Mijn man is overleden in coronatijd. Door het opbaarhuisje was het ondanks de maatregelen toch mogelijk om persoonlijk afscheid te nemen van mijn man. Dit heeft ons erg geholpen bij rouwproces.”

Bedankje voor 15 jaar
Na de laatste vraag werd Franca bedankt door haar collega’s. Met een lach en een traan nam ze een boeketje van haar collega’s aan. Zelf bedankte Franca daarna haar collega’s, kinderen en partner. “Het is niet altijd makkelijk geweest, maar ik ben blijven geloven in mijn eigen visie: geef de uitvaart terug aan de mensen.” Daarna sloot Franca de lezing en daarmee het programma af. De aanwezigen konden nog een drankje nuttigen, hadden de gelegenheid om de boeken van Manu te kopen en kregen nog een klein presentje mee naar huis.

Coda Uitvaarten
Coda Uitvaarten is een uitvaartverzorger uit Lieshout. Franca: “Mensen, overrompeld door verdriet, blijven vaak onbekend met vele mogelijkheden voor een mooi afscheid van hun geliefde. Ik ben mijn bedrijf gestart om mensen te helpen het afscheid persoonlijk te maken.”

!