Dorpsraad Lieshout heeft voor zichzelf duidelijke aandachtgebieden aangewezen, zodat zij goede actieplannen kunnen maken en concrete doelstellingen kunnen bereiken
Dorpsraad Lieshout heeft voor zichzelf duidelijke aandachtgebieden aangewezen, zodat zij goede actieplannen kunnen maken en concrete doelstellingen kunnen bereiken Foto: Joost Duppen

Dorpsraad Lieshout stelt eigen beleid vast

Algemeen

Lieshout - In een speciale vergadering heeft de Dorpsraad Lieshout zich over zichzelf gebogen. Aan de orde kwamen vragen als 'Wat is en doet de Dorpsraad Lieshout?'; 'Wat is hun doel?'; 'Wat is hun missie?' en 'Wat zijn hun aandachtsvelden?' Door het beantwoorden van die vragen heeft Dorpsraad Lieshout haar eigen beleid en werkwijze vastgelegd waardoor zij zich beter kan focussen op de zaken 'die er écht toe doen'.

Dorpsraad
Een Dorpsraad kan met heel veel zaken bezig zijn: er is immers altijd wel wat in een dorp. Sterker nog: er is zoveel in een dorp dat een Dorpsraad keuzes moet maken om met de juiste zaken bezig te zijn. Iedere Dorpsraad maakt hierin de eigen keuzes waar het mee bezig wil zijn. Sommige Dorpsraden vertegenwoordigen alleen hun achterban, sommige raden nemen zelf (leefbaarheids)initiatieven en voeren die ook nog eens zelf uit en sommige raden ondersteunen en begeleiden de achterban en initiatieven, maar laten die wel bij de initiatiefnemers liggen. Dorpsraad Lieshout heeft daarom keuzes moeten maken en die in haar eigen beleid vastgelegd, zodat zij zich gericht kunnen bezighouden met zaken 'die er volgens hen toe doen'.

Aandachtsgebieden
Zaken die bijdragen aan het doel en de missie hebben zij omschreven als 'aandachtgebieden'. Dat zijn de specifieke gebieden waar de raad zich op wil richten en waarvoor zij dus ook actieplannen en doelstellingen bepalen. Dorpsraad Lieshout wil immers in die aangewezen aandachtsgebieden steeds wat bereiken. Tot die categorie behoren volgens het beleid van Dorpsraad Lieshout wonen, zorg en welzijn, (winkel)voorzieningen en verkeer en verkeersveiligheid.

Initiatieven en actualiteiten
Naast deze doorlopende aandachtgebieden komen ook eenmalige initiatieven (bijv. Buurtbus, AED’s, Speelterrein Nieuwenhof-Noord, Repair café) en actualiteiten (bijv. bomenvervangingsplan, herontwikkeling Heuvel) aan de orde. Voor initiatieven kiest de raad voor 'hulp bij opstart' zodat deze initiatieven steeds op eigen benen verder kunnen en daarna ingebed worden in de gemeenschap. Dorpsraad Lieshout heeft door deze wijze van werken immers steeds weer de handen vrij om een ander initiatief te ondersteunen, zodat ook dát van de grond getrokken kan worden.

Achterban en doelgroep
Op dit moment is de Dorpsraad nog bezig het beleidsplan af te ronden, zodat het gedeeld kan worden met de achterban en doelgroep: aan de ene zijde zijn dat de inwoners van Lieshout, de lokale verenigingen, de stichtingen, de clubs en andere samenwerkingsverbanden en aan de andere zijde is dat de gemeente Laarbeek en de andere (semi)overheidsinstellingen. Zodra het helemaal afgerond is, is het natuurlijk ook terug te vinden op de site van de raad: www.dorpsraad-lieshout.nl.