Afbeelding

Wim en Hannie Maas 50 jaar bij elkaar

Human Interest

Beek en Donk - Wim Maas (71) en Hannie Wilbers-Maas (71) trouwden 50 jaar geleden. Ze worden in het dorp vooral bekend, omdat ze 28 jaar lang het beheer hebben over restaurant De Hommel.

Kok
“We zijn dan wel bekend door het restaurant aan de Oranjelaan, maar dat heeft ons leven niet beheerst”, legt Wim uit. Geboren als de zoon van café en uitgaansgelegenheid ’t Vossenkamp nét buiten Gemert wordt Wim al vroeg met het horeca-virus besmet. Zijn vader verwacht van Wim dat hij meehelpt in de zaak, maar Wim wil zich niet vastleggen op een leven aan de Pandelaar. Hij trekt de wijde wereld in als kok op een schip van de HAL (Holland-Amerika-Lijn). Aan boord had ik een prima tijd, maar je was lang van huis. Na enkele vaarten wilde ik toch wel wat vaker naar huis”. Er volgt dan een reis langs de meest uiteenlopende zaken; Wim werkt in hotel de Keizer in Gemert, Sint Lambert en De Pannenhoeve in Helmond, het Sint Anna ziekenhuis in Geldrop, om maar eens wat te noemen. Zijn vader koopt op een gegeven moment restaurant De Hommel, dat nét in brand heeft gestaan. Hoewel het op een prima plaats staat ’loopt’ de eetgelegenheid niet geweldig. Samen met vader zet Wim De Hommel weer op de kaart. De ligging aan de toenmalige Noord-Zuidverbinding helpt hierbij. Er is dan nog geen echte autoweg tussen Noord- en Zuid Nederland en al het verkeer komt dus langs het restaurant. “Gouden tijden braken aan”, glundert Wim. “Waren we in het begin blij met 40 bezoekers op een dag, later vonden we het heel gewoon 120 personen per dag van een natje en droogje te voorzien. Hannie zorgde voor het aansturen van de bediening en ik stond in de keuken”.

Hoe is ’t gekomen?
Hannie en een vriendin gaan in de jaren ’60-’70 uit in ’t Vossenkamp. Om leuke muziek te kunnen draaien gaat Wim regelmatig op strooptocht voor goede plaatjes om ’s avonds te draaien, want het inkopen van recente muziek is op dat moment één van de taken van Wim in de zaak van vader Maas. In die tijd was er nét een nieuwe plaat uit van Procal Harum, namelijk het nog steeds bekende ‘a Whiter shade of Pale’. Op weg naar het café vragen Hannie en haar vriendin de voorbij fietsende Wim of hij het plaatje heeft kunnen bemachtigen, want op dat moment is dat dé wereldhit. “Dat was eigenlijk het eerste contact tussen ons. Het was echt niet zo dat we in het begin hartstikke verliefd waren en niet zonder elkaar konden”, vertelt Hannie. “Wim was er gewoon altijd en ik ook”, lacht ze. Het is echt niet altijd rozengeur en maneschijn geweest, maar de twee hebben elkaar in goede en slechte tijden niet laten vallen. Ze krijgen twee kinderen, Patrick en Janneke en hebben sinds 12 jaar een kleinkind, Noa. Hannie heeft gewerkt als assistent van een notaris. Toen er kinderen kwamen was ze thuis en later elke dag druk doende in de zaak.

Verdienste
Nu Wim en Hannie het wat kalmer aan kunnen doen kunnen ze wat meer aandacht besteden aan hun hobby’s. Hannie heeft eigenlijk geen echte hobby’s, maar is graag thuis aan de Lijsterlaan. Bij Wim heeft het organiseren altijd in zijn bloed gezeten. Zo is hij betrokken geweest bij het oprichten en besturen van veel verenigingen in de regio. Als boer is hij in het jaar 2000 het middelpunt van de boerenbruiloft en als prins Luuk regeert hij in 2005 over Ganzendonck. Als vrijwilliger is hij verbonden aan De Regt en dit jaar zou hij gekookt hebben voor de mensen, die de ‘Alpe d'HuZes’ zouden gaan rijden. Hoe het zo komt, dat Hannie en Wim nu al vijftig jaar bij elkaar zijn ? “Het is geen verdienste van één van ons beiden, er komt een hoop geluk bij kijken, elkaar steunen als het moeilijk is en voor de rest laten we elkaar zo vrij mogelijk.”

DeMooiLaarbeekKrant wenst Wim en Hannie een leuke vijftigste trouwdag toe.

Afbeelding
Afbeelding