Afbeelding

Jan en Netty van Lankveld 50 jaar een paar

Human Interest

Tekst en foto: Martin Prick

Beek en Donk - Jan (73) en Netty (71) wonen In hun gezellige huis aan de Beverstraat in Beek en Donk. Oorspronkelijk komt Jan uit Keldonk en Netty (van Hoof) uit Lieshout. Op 18 september 1970 trouwden ze en over hun leven kunnen ze gemakkelijk een boek schrijven, zoveel is er gebeurd. Ze krijgen samen een zoon en een dochter. Zoon Wilco is internationaal vrachtwagenchauffeur en dus weinig thuis. Dochter Jolanda heeft veel problemen gehad, maar alles is nu in een rustiger vaarwater gekomen. Naomi, Sterre en Jan zijn de drie kleinkinderen. Door allerlei problemen in de relaties van de kinderen zijn er veel moeilijke momenten geweest in de vijftig jaar, dat ze nu bij elkaar zijn.

Rolverdeling
De (cross)motor heeft altijd deel uitgemaakt van het leven van Jan. “Thuis reed ik met de crossmotor door de boerderij, ja dat kon vroeger allemaal”, legt Jan uit. “Het was eigenlijk de bedoeling, dat ik de boerderij zou overnemen en het was voor mijn vader aanvankelijk moeilijk te begrijpen, toen ik vertelde dat ik geen boer wilde worden. Achteraf heeft hij me gelijk gegeven”. Jan begint als vrachtwagenchauffeur bij de firma Rijkers en rijdt vrachtwagens met mengvoeders. Later wordt hij chauffeur bij Bavaria, waar hij lang heeft gewerkt. Later werkt hij nog als chauffeur van een zandwagen bij Van Lierop in Mariahout, maar daarna wordt hij op aanraden van een goede kennis uitgenodigd om te gaan werken als loodgieter. Netty is thuis en heeft de zorg voor de kinderen.

Sparta
De motor speelde op een gegeven moment zo’n grote rol in het leven van Jan, dat het bijna op een scheiding zou zijn uitgedraaid. Jan was altijd weg voor de hobby. Er moest van alles worden geregeld of aan de motoren gesleuteld. Voor Netty was op een bepaald moment de maat vol. “Ik zei tegen Jan, dat hij kon kiezen tussen mij en de motor. Gelukkig heeft Jan op dat moment voor mij gekozen. Ik was altijd alleen thuis, de motor kostte veel geld, dus er moest overgewerkt worden”. Jan heeft ook altijd vogels gehad, meestal wildzang, maar dat werd niet meer toegestaan en het werden duiven. “Dat zorgde ook weer voor een hoop gescheld en gevloek, als die duiven niet op tijd binnen kwamen, dus ging ik dan naar het voetballen kijken bij Sparta”, lacht Netty, ”Dat was erg gezellig”. Jan hoorde de gezelligheid en het tumult bij Sparta, want dat was te horen vanaf hun toenmalige huis. Dat werd het begin van een dertigjarige verbintenis aan de voetbalclub. Jan zorgde als terreinknecht onder andere ook voor het bezetten van de kassa en de kwaliteit van het gras. “Dat werkte wel met een computer, maar af en toe gaan de dingen anders en dan moet je ingrijpen”. Jan heeft er bijna 30 jaar met veel plezier als vrijwilliger gewerkt bij zijn grote liefde Sparta ‘25.

Praten
Op het moment nemen de twee het ervan. Een stuk fietsen en ergens lekker gaan winkelen en lunchen is iets wat ze graag samen doen. Netty leest graag, ”vooral waargebeurde verhalen”. Op het moment ligt er een dik boek op tafel waarvan de schrijver soldaat was in Nederlands Indië. Als kleinzoon Jan moet voetballen staat een trotse oma langs de lijn om hem aan te moedigen. Het geheim van een lang huwelijk? “Geven en nemen natuurlijk,” zeggen ze samen, “maar ook praten, vooral veel praten.”

DeMooiLaarbeekKrant wenst Jan en Netty van Lankveld nog veel gelukkige jaren samen.

Netty en Jan van Lankveld