Zr. Marie Benedicte
Zr. Marie Benedicte

GEHEIMEN VAN HET MISSIEKLOOSTER HEILIG BLOED (2)

Human Interest

Tekst: Jac Babin
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Opnieuw meldden fotograaf Marcel van de Kerkhof (B&D) en redacteur Jac Babin zich aan de kloosterpoort. Het programma? Rondleiding door Zuster Madeleine en een afspraak met Moeder Overste, Zuster Marie Benedicte. Openhartig vertellen enkele zusters over hun roeping. Er sneuvelen opnieuw vooroordelen. De zusters nemen na een heftige periode de draad weer op. Lees verder…

Rondleiding
Trots leidde Zuster Madeleine (februari 2020) ons rond door de diverse ruimtes: De propere gastenverblijven. Zuster Sarto is daarvoor verantwoordelijk. “Het klooster organiseert bezinningsdagen. Groepen, zowel jeugd als volwassenen, komen hier om het heilzame dagritme en de serene stilte van het klooster te ervaren. Het zijn individuelen, bedrijven, scholen en instellingen.”

Trots toont ze het museum, met attributen uit zowat de hele wereld. “Het museum trekt jaarlijks zo’n 3000 bezoekers!” ’t Winkeltje. Een soort Wereldwinkel, waar producten uit vele landen verkocht worden. De kapel met de gebrandschilderde ramen. Onze fotograaf was meteen smoorverliefd op het mooie licht dat daar binnen valt!

Onderweg ontmoetten we Zuster Bettina, econome van het klooster. Vrolijk gooide zij ons een leren bal toe. Op de gang liet zij zien hoe je zo’n balletje hoog moet houden! In de krantenkamer las Zuster Margaretha DeMooiLaarbeekKrant. Het klooster ademde tijdens de rondleiding een oase aan rust uit.

Bestuur
We hadden een gesprek met Zuster Marie Benedicte, overste. Ze werd door medezusters voorgedragen en voor een periode van drie jaar aangesteld door het provinciale bestuur. “Samen met mijn twee ‘wethouders’, raadzusters, regelen we de gang van zaken in ons klooster. Als overste voel ik me verantwoordelijk voor alle zusters, oud of jong, ziek of gezond”, legde ze uit. “Het klooster is niet autonoom, er zijn ook overkoepelende besturen. We zijn een wereldwijde Congregatie.”

Een stoffig beeld
Buitenstaanders vinden het imago van kloosterlingen vaak stoffig. Dat is Zuster Madeleine een doorn in het oog. “Wij zijn niet stil blijven staan in de tijd”, zei ze fel. “ Moderne communicatiemiddelen worden door ons ten volle benut. Je kunt ons ook tegenkomen op Facebook en Instagram. Vaak zijn we internationaal beter geïnformeerd dan het NOS-journaal. We hebben contacten ‘all over the world’!”

Roeping
We bevroegen enkele zusters over hun roeping: “Elke roeping is een ander verhaal. Nee, die beslissing is niet impulsief genomen. Nee, we zijn geen dames die geen levenspartner konden vinden. Ja, ik verbrak een liefdesrelatie en koos voor een leven als kloosterling. Nee, we zijn niet allemaal afkomstig uit een streng religieus gezin”, verklaarden ze eendrachtig

Het was een weloverwogen keuze. Een idee dat langzaam groeide. Bij sommigen al op jeugdige leeftijd. Bij anderen wat later. Zuster Bettina, ‘voetbalzuster’, vatte het kernachtig samen: “God stelt zijn eigen team samen, op basis van verschillende talenten.” Het voortraject duurt tussen de vijf en negen jaren. Tot aan de Eeuwige Gelofte kan dit traject gestopt worden.

“Het gemeenschappelijke in elk verhaal”, zo benadrukte Zuster Marie Benedicte, “ is de diep religieuze verbondenheid met God. Het is een eer om zich in Zijn naam wereldwijd te mogen inzetten als missiezuster. “

Activiteiten
“In ons klooster vond vóór de coronacrisis van alles plaats”, zo ging Zuster Madeleine verder: “Bezinningsdagen, rondleidingen met een bezoek aan het museum, vieringen in onze kapel. In samenwerking met de uitbaters van de Brabantse Kluis waren er ook allerlei activiteiten rondom het klooster. Wandelen, de kloostertuin, de boerderij, de weidegang van de koeien… Dat alles maakte een bezoekje aan het klooster geschikt voor jong en oud.”

Hervatting activiteiten
Inmiddels hebben de zusters voorzichtig een aantal activiteiten weer opgestart. “Helemaal veilig, conform RIVM-richtlijnen en in kleinere groepen”, beklemtoonde Zuster Madeleine. “Bezoekers zijn weer van harte welkom bij vieringen in onze kapel. Er vinden weer rondleidingen plaats. Het winkeltje is weer geopend, De Biggetjesroute kan weer gewandeld worden. Onze blik is weer meer op de toekomst gericht”, aldus een enthousiaste Zuster. “Alle ellende is nog lang niet vergeten”, benadrukte ze. ”Maar… het 135-jarig bestaan van onze Congegratie hebben we toch met onze gemeenschap gevierd op 8 september. Intern, ingetogen bescheiden en mooi…”

Verrast door de openhartigheid van de zusters, ontdaan van vooroordelen, dankbaar voor het gastvrije welkom, wensen we de zusters succes bij hun activiteiten en verlaten fotograaf en redacteur het klooster. Terug naar een andere wereld. Uitgezwaaid door Zr. Madeleine. Het was alleszins de moeite waard!

Ook geïnspireerd tot een bezoek aan het klooster of de Brabantse Kluis? Voor informatie: Missieklooster Heilig Bloed, Kloosterdreef 7, 5735 SJ Aarle-Rixtel, Tel: 0492-461324, www.missieklooster.nl.

Zr. Bettina
Zr. Margaretha
Afbeelding
Afbeelding