Isabel Leenders (rechtsachter) bij de cheerleaders
Isabel Leenders (rechtsachter) bij de cheerleaders
VIDEO

Laarbeekse jongeren over coronatijd: "Moest binnen 2 dagen in het vliegtuig zitten"

Video Coronavirus

Hoogtepunten zoals prom en graduation moest ik missen

“Toen mijn vriendin twee jaar geleden vertelde over uitwisselingen naar de VS wist ik al meteen dat dit iets voor mij was", vertelt Isabel Leenders (18) uit Aarle-Rixtel. "Mijn moeder vond het niet zo’n prettige gedachte om mij helemaal alleen naar de andere kant van de wereld te sturen, maar verder vond iedereen het ook echt een gaaf idee. Het plan was om tien maanden naar de VS te gaan en daar lessen op een high school te volgen terwijl ik logeerde bij een gastgezin. Eigenlijk was het allemaal echt zoals in de film, iedereen was super lief voor me en ik heb zelfs het cheerleader team gehaald. Maar toen corona ineens op kwam duiken voelde ik, en meerdere uitwisselingsstudenten, de bui al hangen. We kregen eigenlijk al direct online lessen en sommige uitwisselingsstudenten gingen, uit angst om vast te komen zitten, al naar huis. Toen ik te horen kreeg dat ik naar huis moest vond ik dat natuurlijk super jammer. De grote hoogtepunten zoals prom en graduation moest ik missen. Ik moest binnen twee dagen in het vliegtuig zitten, dus veel tijd om afscheid te nemen had ik ook al niet. Eenmaal thuis ben ik twee weken in quarantaine geweest. Ik baal natuurlijk enorm, maar het was wel echt een gave ervaring die ik zeker niet ga vergeten.”

Van basisonderwijs naar de middelbare school

Julan is twaalf jaar oud en zat voor de zomervakantie nog in groep acht van basisschool Het Brukelum in Aarle-Rixtel, maar nu zit hij in het eerste jaar van het vmbo en is hij leerling op het Carolus Borromeus College in Brandevoort. "Dit is natuurlijk wat langer fietsen dan ik gewend was, maar in de zomervakantie heb ik me hier goed op voorbereid. De eerste dag vond ik het ontzettend spannend, maar ondertussen ben ik al gewend geraakt aan het leven op de middelbare school. Ik heb een heel leuke klas en aardige docenten. Door de Corona pandemie zijn er natuurlijk veel maatregelen ingesteld, maar deze verschillen op de basisschool en middelbare school niet heel veel van elkaar. Als je ziek bent blijf je thuis en daarnaast moet je afstand houden van de docenten en zij ook van jou. Soms zie ik de docenten ook mondkapjes dragen. Persoonlijk heb ik er niet zo veel last van en houd ik me hier netjes aan. Ik denk niet dat deze maatregelen mijn leerproces zullen beïnvloeden. Ik kijk uit naar een ontzettend leuke en leerzame tijd op de middelbare school.”

Tekst gaat verder onder de video. Video: ML-Teenz

Eindexamen en nieuwe studie

Na vijf jaar kwam Anne Bouwdewijns uit Lieshout in haar examenjaar van het VWO op het Dr. Knippenbergcollege. Daar kwam het coronavirus om de hoek kijken. “Na de zomervakantie ging ik gewoon naar school totdat het coronavirus kwam en we thuis les kregen en veel dingen onzeker werden. Uiteindelijk bleek ook dat we het eindexamen op een alternatieve manier moesten gaan maken. Ik had een paar toetsen moeten maken en toen had ik mijn diploma. We kregen toch een gala en examenuitreiking in tegenstelling tot veel andere examenstudenten, dat was naar omstandigheden leuk, maar niet zo leuk als iedereen voor de corona gedacht had. Intussen had ik me al ingeschreven voor een studie. Psychologie op de universiteit in Tilburg om precies te zijn. Ik werd gelukkig ingeloot. In Tilburg heb ik al een leuke introductieweek en twee ‘normale’ schoolweken gehad. De introweek was leuk, de hele week sliep ik bij mijn introbegeleiders waarbij ik de ervaring van een studentenhuis mee gekregen heb. In de ochtend meestal een informatiesessie over de opleiding en dan ‘s middags in de stad activiteiten zoals bowlen en een stadstour, wat leuk was. De twee schoolweken waren anders dan normaal. Veel docenten hebben video’s opgenomen die je kan kijken en er zijn ook vragenuurtjes waar de docent live reageert op jouw vraag, verder is er bijna niks op de universiteit zelf.”

Zestiende verjaardag tijdens intelligente lockdown

Ze had zich haar zestiende verjaardag in mei wel iets anders voorgesteld dan met maar een paar mensen thuis midden in een intelligente lockdown. Van op stap gaan, wat op sommige plekken al kan vanaf zestien jaar, kwam natuurlijk niks terecht. Gelukkig had ze wel een lieve video gekregen van haar vrienden en familie waarin ze haar een fijne verjaardag wensten. Toen op één juni de terrassen weer geopend werden, is ze er wel eventjes geweest, maar op veel plekken werd er niet genoeg afstand gehouden. Daarom sprak Lise liever met vrienden thuis af, waar ze gewoon afstand hielden onderling. Tijdens de lockdown was de sportschool dicht. In plaats daarvan ging Lise hardlopen. Naast hardlopen, leerde Lise beter pianospelen. Ook heeft ze de app Tiktok gedownload en maakt ze daar filmpjes op. Verder werkt ze bij een supermarkt. Daar veranderde niet zoveel, behalve dat ze hesjes moesten dragen. Gelukkig heeft Lise ook een weekje kunnen ontspannen en is ze op vakantie geweest in Frankrijk. Daar is ze niet echt in contact geweest met mensen buiten haar gezin. Maar ze heeft wel lekker genoten onder de Franse zon.

Lise den Mulder
Julan Groenen
Anne Bouwdewijns