Afbeelding
Foto: Martin Prick

Zonnetij nieuwe stijl: centrum voor iedereen die gezelligheid zoekt

Algemeen Foto en Video

Aarle-Rixtel - Met een muziekmiddag is een start gemaakt met een revolutie op appartementencomplex Zonnetij. Het is de bedoeling dat het vernieuwde centrum in maart 2021 wordt geopend als een gezellig middelpunt in het dorp.

Verbinding
Tien jaar geleden werd Zonnetij opgeleverd, gedeeltelijk als een verzorgingstehuis. In Den Haag werden de accenten verlegd en het verzorgingstehuis oude stijl werd het ‘langer thuis wonen’ van nu. Namens De Zorgboog, Wocom en de gemeente Laarbeek is aan Kim van Uden gevraagd Zonnetij opnieuw op de kaart te zetten als centrum voor iedereen, die gezelligheid zoekt. In Zonnetij wonen mensen zonder zorgbehoefte en zorgbehoevenden. De mogelijkheid bestaat, dat er zorg wordt geboden als dat op termijn nodig wordt. In de gezellige appartementen is het bovendien mogelijk, dat mensen die verzorging nodig hebben samen blijven wonen met hun levenspartner, ook al liggen de zorgbehoeften ver uit elkaar. Kim van Uden is als procesbegeleider aangesteld om deze vernieuwde kijk op het woon-zorgcomplex vorm te geven. Maar vooral ook om verbinding te leggen met de buurt.

Reis
Er is geen directie in het complex aanwezig. Mensen huren van Wocom een appartement en de nadruk qua leeftijd ligt op 55+ ers. Er zijn ongeveer 30 appartementen zó ingericht dat er erg gemakkelijk zorg kan worden verleend. In de rest van de woningen wonen huurders, die geen extra zorg nodig hebben. “Het accent ligt op oog hebben voor elkaar, samen dingen organiseren”, legt Kim uit. Omdat sociale netwerken in dit verband erg belangrijk zijn is aandacht geschonken aan de (toekomstige) ontwikkeling van de huiskamer, die uitnodigender moet worden voor mensen om samen activiteiten op te zetten en te beleven. Het moet het hart worden van Zonnetij. Er is al van alles; kaarten, gym, bingo etc. Maar er ontstaan ook spontane dingen, zoals die twee studenten sportkunde, die beweeglessen gaven in Coronatijd. Zulke spontane initiatieven moeten de drijfveer worden van Zonnetij nieuwe stijl. Het moet niet van bovenaf bedacht zijn, maar uit de mensen zelf komen. Voor de toekomst ziet Kim al een samenwerking voor zich met bijvoorbeeld de basisschool aan de overkant om een eindmusical op te voeren voor bewoners. Die kunnen op hun beurt misschien helpen met het maken van kleding voor de acteurs. Misschien kunnen kinderen en ouderen samen een moestuin aanleggen en onderhouden. Vandaag treedt Marjoleine ten Cate van MuziekMarjoleine op met gitaar en een vrolijke stem. Samen met belangstellenden maakt zij op deze snikhete middag een gezellige meezingreis van Aarle-Rixtel naar Mexico. “En weer terug”, belooft ze!

Contact
Elke woensdagmorgen van 10.00 - 12.00 uur zijn Kim van Uden (projectleider) en Nicky van de Ven (dorpsondersteuner) aanwezig in Zonnetij (Heindertweg 87) voor een vrije inloop. Zij gaan met u in gesprek over de ontwikkeling van Zonnetij en staan open voor ideeën om de samenwerking te bevorderen. Als u ondersteuning nodig heeft, of die juist kunt bieden kunt u bij hen terecht, of via kim@buro-boost.nl en telefoonnummer 06-43563948.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding