Afbeelding

Ruimte creëren voor nieuw winkel- en woonhart van Lieshout

Algemeen

Lieshout - De Heuvel in Lieshout. Dat het centrum van het dorp aangepakt gaat worden, zoveel is duidelijk. Maar hoe en wat? Jaren is er over gepraat en tijdens de commissievergadering Ruimtelijk Domein van woensdagavond werden voor het eerst de plannen geschetst. Conceptplannen die, volgens wethouder Tonny Meulensteen, zeker nog niet de definitieve plannen of onomkeerbaar zijn. Opvallende nieuwe details waren dat projectontwikkelaar Rialto de oude burgemeesterswoning  (Dorpsstraat 2) heeft aangekocht en dat, als het plan definitief doorgaat, fietswinkel Profile De Concurrent zal verhuizen naar een nieuwe plek binnen het plan, om onder meer parkeerplaatsen te realiseren.

Op de plek aan de noord-zijde van de Heuvel, waar nu nog het oude Rabobank-pand staat, moet een nieuwe Jumbo komen. Ter vervanging van de huidige winkel aan de Dorpsstraat. Eerder werd al bekend dat de Jumbo daar een bruto vloeroppervlak krijgt van 1600 vierkante meter. Daarnaast is er op de begane grond plek (450 m2) voor detailhandel/dienstverlening. Daarboven komen 20 appartementen. Daarnaast worden er ook 120 parkeerplaatsen gerealiseerd, waarvan er 95 openbaar toegankelijk zijn.

Projectontwikkelaar Rialto heeft inmiddels de oude burgemeesterswoning (Dorpsstraat 2) aangekocht. Dit is een gemeentelijk monument en zal ook zeker niet gesloopt worden, werd woensdagavond benadrukt. Wel zal de tuin bij het nieuwe project getrokken worden, om voldoende parkeerplaatsen te kunnen creëren. Fietsenwinkel Profile De Concurrent zal verhuizen naar een nieuwe plek binnen het plan om nog meer auto’s kwijt te kunnen in het hele plangebied. Op het dak van de supermarkt wordt een openbare ruimte gecreëerd voor de bewoners van de appartementen. Vrachtwagens die komen laden en lossen bij de Jumbo, doen dit inpandig. De vrachtwagens gaan via de Dorpsstraat het terrein op. De totale bouwhoogte zou op 12 meter plus maaiveld uitkomen. Ter vergelijking, het oude gemeentehuis heeft een hoogte van 12,70 meter.

Dit alles is volgens de gemeente nodig om te zorgen voor een kwaliteitsimpuls in het hart van Lieshout. ‘Functionele ontzieling dreigt’, werd tien jaar geleden gezegd toen in de gemeenteraad al over de Heuvel werd gesproken. Met het nieuwe plan zou Lieshout klaar moeten zijn voor de toekomst. Zo wordt de centrale ligging van het nieuwe winkelhart  als een voordeel gezien voor de senioren die wonen in de directe omgeving (Prinsenhof, Klumper, Franciscushof).  

Wat voor invulling de appartementen gaan krijgen (koop/huur, jongeren/senioren), daar moet nog naar gekeken worden. Net zoals de bijvoorbeeld de buitengevels aan de Dorpsstraat en Ribbiusstraat. Deze moeten passen in het Lieshoutse en krijgen dus zeker een ‘couleur locale’ werd bij de presentatie gezegd. Ook welke invulling zal worden gegeven aan de vrijkomende plek van de Jumbo aan de Dorpsstraat, daar zal nog over gesproken gaan worden. Duidelijk is wel dat het realiseren van woningen op die plek de voorkeur heeft. Zo snel mogelijk zal er in Lieshout een informatieavond georganiseerd worden om inwoners nog meer inzichten te geven in de plannen.

Het is de bedoeling om in de zomer van 2021 het ontwerpbestemmingsplan aan de gemeenteraad voor te leggen. In 2023/2024 zou het nieuwe ‘hart van Lieshout’ dan opgeleverd moeten worden.

Afbeelding
Afbeelding