Afbeelding

Corona is voorlopig nog niet klaar met ons

Algemeen Coronavirus TipLaarbeek.nl Coronavirus TipLaarbeek.nl

Laarbeek - ‘We zijn allemaal klaar met corona, alleen is corona nog niet klaar met ons’. Treffender kan de overheid het niet verwoorden in een campagne om mensen op het hart te drukken zich toch echt aan de maatregelen te houden. ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’. Nu het aantal besmettingen weer lijkt toe te nemen en er weer meer mensen in het ziekenhuis komen, is de roep om je toch echt aan de maatregelen te houden weer sterk.

85 procent van de Laarbeekse inwoners zegt zich te houden aan de anderhalvemeter afstand tot anderen als ze zich buitenhuis bewegen. Dit blijkt uit de poll van TipLaarbeek onder 441 inwoners. Eén procent geeft aan zich daar nooit aan te houden. "Buiten 1,5 meter afstand houden is onzin en onuitvoerbaar. Bijna niemand houdt zich er aan", geeft aan van de ondervraagden aan.

Vorige maand scherpte het kabinet de maatregelen al aan. Zo was er het dringende advies om thuis maximaal zes gasten te ontvangen. 84 procent van de ondervraagden zegt zich hier aan te houden. "Feestje werd aangepast tot max 6 personen per keer. Iedereen heeft zich hier netjes aan de regel gehouden" wordt er onder meer gezegd. 15 procent zegt hier soms of helemaal niet rekening mee te houden. "Is een advies om niet meer dan 6 personen thuis te ontvangen geen regel". Burgemeester Frank van der Meijden gaf eerder al aan dat hij niet achter de voordeuren bij inwoners kan komen. Alleen als er echt excessen zijn, dan kan de burgemeester/politie ingrijpen. Het gezonde verstand van de inwoners zal de rest moeten doen.

Als gevolg van het coronavirus is het dringende verzoek ook om zoveel mogelijk thuis te werken waar dit kan. 24 procent zegt hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. 38 procent van de ondervraagden geeft aan dat het (bijna) niet mogelijk is om thuis te werken. Omdat ze bijvoorbeeld in de zorg of in het onderwijs werken. Van de mensen die door corona nu veel vaker vanuit thuis werken dan ze voorheen deden, geeft 86 procent aan ook in de toekomst (meer) vanuit thuis te willen gaan werken.

Sinds 1 juni kunnen inwoners zich laten testen als ze symptomen hebben van het coronavirus. 88 procent van de mensen heeft geen coronatest gedaan tot nu toe. De meeste mensen (78 procent) geven aan dit wel te doen als ze klachten krijgen. "Als je geen symptomen hebt dan mag je je niet laten testen, mensen doen dus vaak alsof ze last hebben van de verschijnselen zodat ze toch mogen komen. Ik heb dit niet gedaan maar het zou mij wel rust geven om te weten of ik antistoffen heb", vertelt iemand.

Waar op veel plekken in Europa al een mondkapjesplicht geldt, is dit in Nederland alleen verplicht in het openbaar vervoer en in vliegtuigen. 43 procent geeft aan nog niet een mondkapje te hebben gebruikt. "Als er te weinig afstand wordt bewaard in bijvoorbeeld de supermarkt of op de voetbalclub, dan draag ik hem ook”, zegt iemand. Van de mensen die aangaven een mondkapje te dragen ervaart 57 procent dit als (zeer) onprettig. "Erg lastig in combinatie met bril én hoorapparaat. Wordt druk achter je oor. Ook bij warmte is het geen pretje." 44 procent van de ondervraagden vindt dat een mondkapje ook verplicht moet worden op plekken waar geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden.

Kijk voor de volledige uitkomsten van het onderzoek op www.tiplaarbeek.nl.