Afbeelding
Foto: Joost Duppen
FOTO'S

Mariahout viert 76 jaar bevrijding

Algemeen Fotoseries

Mariahout  Stoelen, banken en tafels staan ruim uit elkaar. De viering van de bevrijding, precies 76 jaar na dato, is voor de Mariahoutenaren dit jaar uiteraard anders. Toch is de avond gevuld met allerlei speeches, herdenkingen en genoeg muziek. 

Toespraken 
De avond begint met een aantal klokslagen gevolgd door muziek van het Grottendorfer Blaaskapel. Als deze opening voorbij is begint Ger Aarts, voorzitter Oranjecomité, aan haar openingswoord. Tijdens deze speech rijdt er een legerauto voorbij, waardoor het net lijkt alsof de bevrijding daadwerkelijk nog moet plaatsvinden. Aarts benoemt in haar toespraak dat het belangrijk is om ieder jaar vrijheid te vieren. Vrij zijn is ontzettend belangrijk, maar een nieuwe oorlog of een mogelijke dreiging van onvrijheid is nooit helemaal weg. Het coronavirus is bijvoorbeeld vrijheidsbedreigend, zo zegt ze.

De voorzitter geeft als ze klaar is de microfoon aan Louise Gommers. Zij leest een gedicht voor over twee Britse soldaten die op 23 september 1944 omkwamen bij vrijheidsoperaties in Brabant. Het gaat om David Stride en Jack Crompton, die later op de avond nogmaals worden geëerd.

Na de soldatendagboeken mag Katelijn Lukassen-Bouwmans een gedicht voordragen. Een uur voor de ceremonie heeft ze te horen gekregen dat ook zij moest speechen. Ze heeft in die korte tijd gekozen voor het werk van iemand anders, namelijk dat van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. ‘Niet herdenken, maar ook herdoen’ is de boodschap die Lukassen-Bouwmans de toeschouwers meegeeft.

Wandelingen en nog meer muziek
De bezoekers hebben zo’n halfuur stilgezeten en daarom is het tijd voor wat beweging. Onder leiding van de tromspeler van het Blaaskapel loopt de hele stoet het kerkhof op. Eenmaal aangekomen bij de graven van de Engelse oorlogshelden Stride en Crompton worden er zonnebloemen gelegd en spelen trompettisten de taptoe. Dit eervolle moment is voorbij en de groep loopt het processiepark door. Er wordt gelopen tot het oorlogsmonument waarna alle gasten verspreid moeten staan om te luisteren naar Margo Leenders. Zij heeft haar klassieke gitaar meegenomen en haar stem opgewarmd. Leenders speelt een alternatieve Mariahoutse versie van Het Dorp van Wim Sonneveld. De tientallen aanwezigen luisteren aandachtig naar hoe de muzikante zingt over Mariahout van 1933 tot net na de oorlog. Het lied is voorbij en daarna volgen het Wilhelmus en het hijsen van de Nederlandse vlag. Via een parade door het openluchttheater en het andere deel van het processiepark komt elke bezoeker terug op het kerkplein. Hier kunnen zij koffie of drinken met een koek erbij.

Anders dan anders
Zoals Aarts al heeft aangegeven is de herdenking van 2020 eentje als nooit tevoren. Het coronavirus heeft deels beslag gelegd op de vrijheid die na de oorlog herwonnen is. Desondanks hebben de organisatie en de bezoekers genoten van de herdenkingsavond. Dat is immers terug te lezen op hun gezichten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding