Afbeelding
Foto: Jan Jansen

Onthulling herdenkingstegel in Dorpshuis Lieshout

Algemeen Fotoseries

Lieshout - Ter ere van 75 jaar bevrijding zou eigenlijk op 5 mei de gedenktegel met de regel ‘Er komt een dag na elke nacht, voorbij trekt ied’re wolk’ onthuld worden. Wegens Covid-19 moest dit worden uitgesteld. Dus werd 18 september, de dag dat Zuid-Nederland werd bevrijd, gekozen om de tegel te onthullen in de Corridor in het Dorpshuis in Lieshout.

De oorsprong van de tegel ligt in 1985. Indertijd merkten kinderen van de zesde klas van de Jozefschool op dat er geen dodenherdenking was in Lieshout. En er was nog geen monument in hun dorp om de slachtoffers van deze verschrikkelijke tijd te herdenken. "Samen met hun leerkracht en de directeur van de school werd het plan opgezet om een herdenkingstegel in de muur van het gemeentehuis te plaatsen", vertelt Louis Doomernik, voorzitter Heemkundekring ‘t Hof van Liessent. "Tevens was dit de start van de jaarlijkse dodenherdenking in de St. Servatiuskerk."

Het Lied der 18 Doden
De dichtregel op de tegel komt uit een van de bekendste verzetsgedichten uit de Tweede Wereldoorlog. Het werd in 1941 geschreven door Jan Campert. Eind 1940 werden er zo’n 200 mensen verbonden aan de verzetsgroep de Geuzen opgepakt op verdenking van sabotage. Na uitspraak van de rechter kregen 18 mensen de doodstraf. Bij drie van hen werd die niet uitgevoerd omdat zij minderjarig waren. Het was de eerste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gedicht is geschreven vanuit het perspectief van een van de 18 terechtgestelden, die in de cel op zijn executie wacht.

Nieuwe plek
Er moest een nieuwe plek voor de gedenktegel gezocht worden. "Ons leek de Corridor de´ juiste plek. Hier komen oud en jong samen." De burgemeester Frank van der Meijden onthulde samen met Max van Pelt, lid van de jeugdraad, de gedenktegel. En werd er door Imke van Bergen en Meike Heerdink een krans gelegd. Zij zijn de dochters van twee van de kinderen uit de zesde klas in 1985. "Dat maakt de cirkel dan toch weer rond", zegt Louis. "Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar moeten we moeite voor doen. Laten we er met zijn allen aan werken om deze tijd te blijven herdenken", besluit de burgemeester deze besloten bijeenkomst. Na deze formaliteiten werd de Last Post geblazen. Dat liet bij vele aanwezige een grote indruk achter.

Bij de tegel is een QR code geplaatst. Als deze wordt gescand, krijgt men aanvullende informatie over het ontstaan van de tegel en het gedicht.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding