Buitengewoon Opsporingsambtenaar Nico van Dartel met de bodycam
Buitengewoon Opsporingsambtenaar Nico van Dartel met de bodycam

Boa’s gaan in Laarbeek met een bodycam op pad

Gemeente

Tekst: Daan Daniëls

Laarbeek - De Buitengewoon Opsporingsambtenaren (kortweg Boa’s) in Laarbeek gaan vanaf nu met een bodycam hun werk verrichten. De inzet van bodycams moet vooral een preventieve werking hebben. De camera wordt door de boa aangezet, bijvoorbeeld als een situatie uit de hand dreigt te lopen. Hierdoor kunnen de boa’s hun werk beter en veiliger doen.

De gemeente Laarbeek heeft twee boa’s in dienst. Daarom zijn dus ook twee camera’s aangeschaft. De bodycams zijn in eerste instantie bedoeld voor de bescherming van de boa. De bodycam staat continu op stand-by en registreert alles, maar die beelden worden elke twee minuten automatisch overschreven. Pas als de boa de opnameknop indrukt, dan bewaart de bodycam de opname, óók de twee minuten van daarvoor.

De beelden kunnen niet zo maar gebruikt worden. Daar zijn strenge richtlijnen voor, onder andere vanwege privacywetgeving. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze wel worden gebruikt voor de normale handhavings- en opsporingstaken van de boa waarbij de opnames gedeeld kunnen worden met justitie en politie. Ook kunnen ze gebruikt worden bij behandeling van een klacht over het handelen van de boa.

Burgemeester Frank van der Meijden: "Wij zijn trots op onze boa’s. Zij tonen betrokkenheid bij de gemeenschap en worden te pas en te onpas ingezet. Dit is voor hun een bescherming, maar we hopen ook dat er een preventieve werking vanuit gaat. We leven in een tijd dat er meer agressie is en dat mensen steeds vaker een grote mond hebben. Als er dan ooit klachten komen en we hebben niets achter de hand, dan is het het ene woord tegen het andere. Dit geeft een prettiger gevoel.”

Nico van Dartel is een van de boa’s die vanaf nu met een bodycam duidelijk zichtbaar op zijn kleding, op pad gaat. Hij is blij met deze toevoeging. "Dit geeft ons toch ook wel extra bescherming, maar we gebruiken het ook niet zomaar. Dreigt een situatie uit de hand te lopen, dan geven we eerst een waarschuwing dat de camera aangaat. Als dat niet helpt, dan gaat de camera pas daadwerkelijk opnemen.” De opgenomen beelden worden maximaal vier weken bewaard.