Burgemeester Frank van der Meijden
Burgemeester Frank van der Meijden Foto: Gemeente Laarbeek

Open brief burgemeester Van der Meijden

Gemeente

Beste inwoners van Laarbeek,

“We leven nog steeds in een onzekere coronaperiode. Toch ben ik zeer tevreden over hoe we met zijn allen hier de maatregelen weten vol te houden. Desondanks zien we het aantal besmettingen oplopen. Dat baart me zorgen. Ik kan niet anders dan u allen blijvend oproepen om voorzichtig te zijn en u aan de bekende richtlijnen te blijven houden.

Het kabinet is nog niet met een verdere aanscherping van de maatregelen gekomen. In het belang van de volksgezondheid zou dit echter wel een optie kunnen zijn. Alhoewel de economische schade dan waarschijnlijk toeneemt, is dit dus een zorgelijk perspectief voor ondernemers.

Om meer grip te krijgen op verdere verspreiding van het virus, zijn er landelijk verscherpte controles afgekondigd; overtreders van de maatregelen worden nu eerder beboet.’ De tijd van waarschuwen is voorbij’ was de kop in een landelijk krant vorige week. In de regio Zuidoost-Brabant is ook afgesproken, dat met name bij ongewenste situaties en opzettelijke overtredingen van de regels, er direct bekeurd wordt. Ik ontvang echter (nog) geen signalen dat dit hier aan de hand is. Daar waar duidelijk geen sprake is van opzet, is een waarschuwing mogelijk. De dialoog aangaan en mensen bewust maken van de gevaren, vind ik in veel gevallen de beste oplossing.

Zorgpersoneel, ondernemers, onderwijzenden en iedereen die een belangrijke rol speelt in deze bijzondere periode wens ik toe dat ze gezond blijven. Zij verdienen het om niet extra belast te worden door anderen die zich niet aan de richtlijnen weten te houden. Onze gemeenschappen zijn dynamisch en krachtig door hun sterke onderlinge verbinding en permanent zijn ingesteld op elkaar. Momenteel staat deze sociale cohesie onder grote druk, juist vanwege de verscherpte richtlijnen die een beperkte interactie tussen ons allen tot gevolg heeft. Ik realiseer me dat dit veel van u vraagt, echter is dit wel noodzakelijk om samen uit deze moeilijke periode te komen.

Ik wens iedereen veel kracht en sterkte toe. Juist nu. Ik spreek mijn vertrouwen uit dat we hier samen sterker uitkomen; u kunt altijd rekenen op onze steun.”

Hartelijke groet,

Frank van der Meijden
Burgemeester van Laarbeek