Afbeelding

Expositie 'Terug van Weggeweest' in ’t Oude Raadhuis

Algemeen

Beek en Donk - Carola Mokveld exposeert nog tot en met 22 november in ’t Oude Raadhuis in Beek en Donk met een serie heel bijzondere werken. In verband met de aangepaste corona-maatregelen van dinsdag 3 november, is ‘t Oude Raadhuis nog tot 18 november gesloten. Hopelijk kunt u in het laatste weekend van de expositie (21-22 november, 14.00 - 17.00 uur) nog een bezoek brengen aan deze expositie.

Afgelopen zaterdag was de opening van de laatste expositie voor dit jaar. In gesprek rakend met Carola denkt de organisatie dat diegenen die creatief van geest zijn, en speciaal alle reislustigen onder ons deze expositie en een gesprek met haar niet moeten missen. Ze showt natuurlijke planten/verfstoffen verwerkt in prachtige shawls, stoffen in mooi bewerkte reisdoeken. Afval verwerkt in bagage-autootjes, en zelfs afval-doordruk-papier wordt door haar verwerkt tot kunst.

Materialen
Carola Mokveld borduurt onderweg lapjes aan elkaar, op vliegvelden, in bus of trein, en verwerkt motieven van de plek waar ze zich bevindt. Voor de reisdoeken neemt deze kunstenaar altijd wat materiaal mee. Ook materialen die ze onderweg krijgt of tegenkomt worden in de lappen meegenomen. In haar atelier verwerkt ze het tot een geheel. Zowel de bagagewagentjes als de reizigers ontstaan vanuit een intuïtief proces, waarbij diverse materialen gebruikt worden. Ze zijn gemaakt tijdens, of naar aanleiding van, haar reizen.

De titel ‘Terug van weggeweest’ verwijst daar naar. Maar heeft daarnaast nog een diepere betekenis. Het was 30 jaar geleden, dat Carola Mokveld ook exposeerde in ‘t Oude Raadhuis. ‘Terug van weggeweest’, lees je ook in de materialen die Mokveld in haar werk gebruikt. Meestal materialen die zij onderweg vindt en in het werk een nieuwe betekenis geeft.

Levensreis
Dat de kunstenaar ‘het reizen’ breder ziet dan alleen het verplaatsen zal op deze expositie duidelijk worden. Het reizen is voor haar een metafoor voor onze levensreis; iedereen zijn eigen weg te gaan, zijn eigen bagage te dragen.

Carola Mokveld studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. En geeft les aan volwassenen en op scholen. Ieder jaar verblijft ze ook een langere of kortere periode op een bijzondere plek als Artist in Residence, om zich te focussen, een soort kunstenaarsretraite. Ook dat is onderdeel van haar reis.

Blijf op de hoogte via de website van ‘t Oude Raadhuis. Kijk voor informatie over de kunstenaar op www.carolamokveld.nl.